Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein Jagtlust, stenen koetshuis in Oranjewoud

Kasteel Buitenplaats

Koningin Julianaweg 73
8453WH Oranjewoud (gemeente Heerenveen)
Friesland

Bouwjaar: voor 1858 1858 voor 1858


Beschrijving van Klein Jagtlust, stenen koetshuis

Omschrijving onderdeel 6: STENEN KOETSHUIS. Rechts achter het hoofdhuis staat het koetshuis. Het is vóór 1858 gebouwd en volgens een gedenksteen in 1873 vergroot. Het koetshuis is een gepleisterd rechthoekig gebouw onder een schilddak. De gevels worden geleed door geblokte pilasters. De vakken daartussen zijn met rustiek stucwerk versierd. In het midden bevindt zich de grote inrijdeur geflankeerd door twee ramen en daarboven een dakkapel. In het linker gedeelte is vanouds een woning ondergebracht. Voor het koetshuis ligt een stoep van gele klinkertjes. Waardering Het STENEN KOETSHUIS is van belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de functionele en ornamentele waarde voor de buitenplaats; - vanwege de zorgvuldige architectonische vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515217
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klein Jagtlust, stenen koetshuis in Oranjewoud

Klein Jagtlust, hoofdgebouw

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Het in 1856 gebouwde, wit gepleisterde hoofdgebouw op rechthoekige grondslag, bestaat uit een soute..

Klein Jagtlust, park en tuin

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Het terrein voor het huis is eenvoudig ingericht met een cirkelvormig gazon, ee..

Klein Jagtlust, hek

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 3: HEK. De toegang vanaf de Koningin Julianaweg wordt gemarkeerd door een laag gietijzeren hek, bestaande uit een m..

Klein Jagtlust, tuinvaas

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 4: TUINVAAS. Voor de rechter zijgevel van het stenen koetshuis staat een tuinvaas opgesteld. Dit is een geschenk aa..

Klein Jagtlust, houten prieel

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 5: HOUTEN PRIEELTJE. Dit prieel werd besteld door de heer Van Duijl, die in 1911 eigenaar was geworden van Klein Ja..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klein Jagtlust, stenen koetshuis in Oranjewoud

Foto's (1)