Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein Jagtlust, hoofdgebouw in Oranjewoud

Kasteel Buitenplaats

Koningin Julianaweg 73
8453WH Oranjewoud (gemeente Heerenveen)
Friesland

Bouwjaar: 1856 1867 (verb.) 1876 (verb.)
Architect: J.I. Douma (1856, 1867, 1876) Douma 1856 J.I. Douma (1856, 1867, 1876)


Beschrijving van Klein Jagtlust, hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Het in 1856 gebouwde, wit gepleisterde hoofdgebouw op rechthoekige grondslag, bestaat uit een souterrain, twee bouwlagen en een flauw hellend, omlopend en afgeknot schilddak, gedekt met pannen. Door de accidentatie in het terrein vertoont het souterrain zich nauwelijks in de voorgevel, maar aan de achterzijde als een lage onderverdieping. De gevels worden rondom geleed door Corinthische pilasters en waterlijsten en beëindigd door een kroonlijst. Gedenkstenen aan weerszijden van de ingang herinneren aan de bouw en de verbouw van het huis. De voorgevel is vijf traveeën breed en symmetrisch van opzet. In de risalerende ingangstravee, die door een frontonachtige vorm wordt beëindigd, bevindt zich terugliggend in een portiek de voordeur. Deze is toegankelijk via een stoep, die geflankeerd wordt door lantaarns. Op de verdieping is een balkon aangebracht, waarvan de balustrade gedecoreerd is met een hertenkop. Het balkon is toegankelijk via openslaande deuren. In de frontonachtige beëindiging bevindt zich een halfrond venster met daarin een uurwerk. De overige vensters bevatten oorspronkelijk schuifvensters met grote spiegelruiten. Deze zijn in de tweede helft van de 20ste eeuw vervangen door zes- en achtruits vensters in empire stijl. Een historisch foutieve ingreep, want de Empire-periode was ten tijde van de bouw van het huis al voorbij. Alle vensters zijn voorzien van persiennes. De zijgevels vertonen een minder regelmatige vensterindeling, met behalve vensters ook blindnissen. Tegen de linker zijgevel bevindt zich het restant van wat oorspronkelijk de koepelaanbouw was. De aanbouw is tot op het soutterrainniveau afgebroken en voozien van een terras. Het interieur is vrij sober, maar zowel de indeling, als de afwerking zijn vrij gaaf bewaard. Waardering Het HOOFDHUIS is van belang: - vanwege de ouderdom; - als representatief en vrij gaaf bewaard voorbeeld uit het oeuvre van de Leeuwarder architect J.I. Douma; - als karakteristiek en vrij gaaf bewaard voorbeeld van een midden 19de-eeuws gepleisterd landhuis in neoclassicistische stijl; - vanwege de vrij gaaf bewaarde plattegrond, indeling en afwerking van het interieur; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de 19de eeuwse parkaanleg; - vanwege de functioneel- en visueel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Koningin Julianaweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515212
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Klein Jagtlust
Huize Klein Jagtlust
Huize Klein Jagtlust
Locatie Koningin Julianaweg 73 Oranjewoud
Oorspr. functie Landhuis
Bouw gereed 1856
Verbouwing 1867, 1876
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 515211
Architect Jacob Izaäks Douma
Eigenaar Smilde Onroerend Goed B.V.
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Klein Jagtlust is een landgoed in Oranjewoud in de Nederlandse provincie Friesland.

Landgoed

Klein Jagtlust is een van de drie landgoederen in Parkgebied Oranjewoud; de andere zijn landgoed Oranjewoud en Oranjestein. De eerste eigenaar was Pieter Heringa Cats (1823-1880). Hij was een van de rijkste inwoners van Friesland. Later werd Johannes Bieruma Oosting erfgenaam van het landgoed. In 1911 werd D. Zeeger van Duijl eigenaar. In 1940 werd het aangekocht door J. Kemper en was het in de jaren 1940-'60 in gebruik als rust- en herstellingsoord totdat het in 1969 in bezit kwam van G. Gaastra. In 1985 werd het doorverkocht aan Smilde Onroerend Goed B.V.[1] Op landgoed Klein Jagtlust bevinden zich meerdere rijksmonumenten. Tot het landgoed behoorden ook enkele boerderijen (Donglust, Stercorando, Semper Virens), die nu deel uitmaken van Oranjestein.[2]

Landhuis

Het landhuis is gebouwd naar een ontwerp van architect Jacob Izaäks Douma. De eerste steen werd gelegd op 17 augustus 1856. Het gepleisterde gebouw bestaat uit een souterrain, twee bouwlagen en een schilddak. In 1867 volgde de eerste verbouwing. In 1875 vond er een voor de bewoners ingrijpende gebeurtenis plaats, toen huisknecht D. Garritsen de werkster J. Bakker vermoordde. Naast de ingang herinnert een gedenksteen aan de verbouwing in 1876. De gevels van het in neoclassicistische stijl gebouwde landhuis worden geleed door Korinthische pilasters. De balustrade van het balkon boven de ingang is gedecoreerd met een hertenkop. Boven het balkon bevindt zich een venster met een klok. Het huis is een rijksmonument.

Overige rijksmonumenten

  • Stenen koetshuis. Het gepleisterde gebouw met woning is voor 1858 gebouwd en volgens een gedenksteen in 1873 vergroot.
  • Houten koetshuis. Naar een ontwerp van architect J.I. Douma.
  • Houten prieeltje. Het prieel is draaibaar, heeft een servieskast en is zeldzaam in zijn soort.
  • Tuinvaas. Dit verjaardagsgeschenk uit 1937 voor de heer Van Duijl heeft een decoratieve waarde en cultuurhistorische betekenis.
  • Park- en tuinaanleg. Een 19e-eeuws landschappelijk park met oude lanen, boomcirkels en een hertenkamp. Het werd aangelegd door Johann Nicolaas Heinrich, tuinman van landgoed Oranjewoud.
  • Hek. Een gietijzeren toegangshek met daarop de naam Klein Jagtlust en anno 1856.
  • Tuinmanswoning. De voormalige tuinmanswoning, in eigendom afgescheiden, is voor 1876 gebouwd door J.I. Douma.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Klein Jagtlust, hoofdgebouw in Oranjewoud

Klein Jagtlust, park en tuin

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Het terrein voor het huis is eenvoudig ingericht met een cirkelvormig gazon, ee..

Klein Jagtlust, hek

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 3: HEK. De toegang vanaf de Koningin Julianaweg wordt gemarkeerd door een laag gietijzeren hek, bestaande uit een m..

Klein Jagtlust, tuinvaas

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 4: TUINVAAS. Voor de rechter zijgevel van het stenen koetshuis staat een tuinvaas opgesteld. Dit is een geschenk aa..

Klein Jagtlust, houten prieel

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 5: HOUTEN PRIEELTJE. Dit prieel werd besteld door de heer Van Duijl, die in 1911 eigenaar was geworden van Klein Ja..

Klein Jagtlust, stenen koetshuis

Koningin Julianaweg 73
Oranjewoud (Gemeente Heerenveen)
Omschrijving onderdeel 6: STENEN KOETSHUIS. Rechts achter het hoofdhuis staat het koetshuis. Het is vóór 1858 gebouwd en volgens een ged..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klein Jagtlust, hoofdgebouw in Oranjewoud