Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Weerestein: Houten brug met hamei in Nieuwersluis

Tuin Park Landgoed

Zandpad 29
3631NL Nieuwersluis (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Weerestein: Houten brug met hamei

Omschrijving van de HOUTEN BRUG MET HAMEI (5) Over de oostelijke gracht van het eiland gelegen grote houten brug met ongeveer halverwege een houten hamei, vermoedelijk uit omstreeks 1900. In de leuningen zijn gietijzeren sierelementen opgenomen. De balusters van de leuningen zijn versierd met snijwerk bekroond met bollen. De hamei bestaat uit twee houten hekpijlers eveneens van snijwerk voorzien en bekroond met bollen, waartussen het houten spijlen hek draait. Aan de buitenzijde zijn kwart ronde vaste hekken aangebracht. Waardering De houten brug met hamei is van belang - vanwege de functionele en decoratieve waarde voor de buitenplaats; - vanwege de opmerkelijk zorgvuldige vormgeving en uitvoering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515209
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Twee voorbeelden van een hamei, vooraan als juk voor een valbrug, achter als afsluiting met getralied hek in Bourtange

Een hamei is oorspronkelijk een middel tot afsluiting of afperking op, of aan het einde van een brug[1], tegenwoordig vooral bekend als een draagconstructie in de vorm van een juk of poort waarop de broekbalk met het contragewicht van een val- of ophaalbrug draait.

Geschiedenis

Oorspronkelijk is een hamei het buitenste hek van een stadspoort. Het woord stamt van het Oosterlauwers Fries, waarin het woord 'ham' nog bekendstaat als een omheinde tuin, maar ook als een getralied hek, iets dat ter afsluiting dient.[2] De sluitingen van steden waren oorspronkelijk van hout. Toen de steden nog geen stenen stadsmuur bezaten noemde men deze vorm van afsluiten hameide.[3] Hameien in de Middeleeuwen konden zijn voorzien van een valhek. In latere tijden deed de hamei dienst als juk voor ophaalbruggen mogelijk als alternatief voor de veel duurdere valbrug.[4] Vanaf het begin van de 21e eeuw ontwerpen architecten opvallende hameien, zoals de nieuwe Poortbrug in Leeuwarden of de Nieuwe Witterbrug in Assen met een 23 m hoge hameitoren. Deze moderne variant bestaat uit slechts een hamei met daaraan een enkele balanspriem.[5]


Monumenten in de buurt van Weerestein: Houten brug met hamei in Nieuwersluis

Weerestein

Zandpad 29
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van het HOOFDHUIS (1) Een fors, rechthoekig huis uit het eerste decennium van de 18de eeuw. Het huis bestaat uit een souterrai..

Weerestein: Parkaanleg

Zandpad 29
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van de historische PARKAANLEG (2) De aanleg wordt gekenmerkt door de langgerekte kavelstructuur in oost-west richting haaks op..

Weerestein: Brug met toegangshek

Zandpad 29
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van de BRUG MET TOEGANGSHEK (3) Thans bevindt de brug met het toegangshek zich ten zuiden van het hoofdhuis. Deze is met de ve..

Weerestein: Houten brug over het grand canal

Zandpad 29
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van de HOUTEN BRUG (4) Over het grand-canal/ de vijver, even voor de aansluiting met de gracht van het eiland ligt een houten ..

Weerestein: Koude bak

Zandpad 29
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van de KOUDE BAK (6) Op het eiland bevindt zich aan de noordzijde een zeer grote, ca. 25m. lange gemetselde koude bak, vermoed..

Kaart & Routeplanner

Route naar Weerestein: Houten brug met hamei in Nieuwersluis

Foto's (1)