Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Weerestein in Nieuwersluis

Kasteel Buitenplaats

Zandpad 29
3631NL Nieuwersluis (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Weerestein

Omschrijving van het HOOFDHUIS (1) Een fors, rechthoekig huis uit het eerste decennium van de 18de eeuw. Het huis bestaat uit een souterrain, twee bouwlagen afgesloten met een kroonlijst en een rondgaand met pannen gedekt schilddak, waarop vier hoekschoorstenen staan. Voor- en achtergevel zijn vijf traveeën breed en geaccentueerd met een middenrisaliet. De deurpartij en het venster erboven zijn gevat in een 19de-eeuwse houten omlijsting. In de voorgevel heeft het venster de omlijsting uit de 18de eeuw behouden. Op alle vier de hoeken zijn geblokte lisenen uitgemetseld. Aan beide zijden leiden hardstenen stoepen naar de deurpartij. Aan de achterzijde is nog een sierlijk 19de-eeuws ijzeren traphek aanwezig. De linker zijgevel telt vier vensterassen. De rechter zijgevel was oorspronkelijk veel geslotener, maar met de restauratie zijn er vensters bijgemaakt. Tegen deze gevel is een zonnewijzer en een luiklokje aangebracht. In het inwendige van het huis is de hoofdstructuur met de centrale gang bewaard, de marmeren vloeren aldaar en de eikenhouten trap naar de verdieping. De kap is geheel vernieuwd. Waardering Het hoofdhuis is van belang - vanwege zijn beeldbepalende ligging; - als voorbeeld van eenvoudige doch harmonieuze vroeg 18de-eeuwse architectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515205
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Weerestein
Hoofdgebouw
Hoofdgebouw
Locatie Nieuwersluis, Zandpad 29
Algemeen
Kasteeltype oorspronkelijk versterkt huis, nu landhuis
Stijl Hollands classicisme
Huidige functie woning
Gebouwd in (15e eeuw?)- 1705
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  515204
Bijzonderheden grafvondst
Weerestein in 1668 afgebeeld
Weerestein in 1668 afgebeeld

Weerestein (ook wel: Weeresteyn of Werestein) is een buitenplaats of kasteel langs de rivier de Vecht bij het Nederlandse dorp Nieuwersluis.

Het is in bredere zin gelegen op de oude scheiding van Holland en Utrecht met de waterloop de Weere als grens.

Gaandeweg de geschiedenis hebben diverse verbouwingen met herbouw plaatsgevonden. Op een ets van omstreeks 1680 is een ouder Huys te Weeresteyn afgebeeld. Wanneer het eerste huis is gebouwd is niet duidelijk. Ir. J.D.M Bardet vermoedde op deze plaats een laatmiddeleeuws kasteel of versterkt huis, maar dit is niet bewezen. Dit eerste huis zou mogelijk tijdens de franse inval in 1672 verwoest zijn.

Het huidige hoofdgebouw dateert uit ongeveer 1705, maar is nadien fors verbouwd. In rijksmonumentaal opzicht zijn van Weerestein onder meer het hoofdgebouw, de historische parkaanleg en diverse bruggen beschermd.

Grafvondst

in 1760 werd in de tuin een stenen kist gevonden met stoffelijke resten van een persoon, een kromstaf en een loden plaatje met de tekst: Walterus, burger van Wiltenburg, helper van de bisschop, die met de strop is omgebracht, ligt in deze grafheuvel. De kist werd enige tijd tentoongesteld en daarna vernietigd. Of het hier om een echte middeleeuwse vondst ging of om een 18e-eeuwse vervalsing is niet meer vast te stellen.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Weerestein in Nieuwersluis

Weerestein: Parkaanleg

Zandpad 29
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van de historische PARKAANLEG (2) De aanleg wordt gekenmerkt door de langgerekte kavelstructuur in oost-west richting haaks op..

Weerestein: Brug met toegangshek

Zandpad 29
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van de BRUG MET TOEGANGSHEK (3) Thans bevindt de brug met het toegangshek zich ten zuiden van het hoofdhuis. Deze is met de ve..

Weerestein: Houten brug over het grand canal

Zandpad 29
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van de HOUTEN BRUG (4) Over het grand-canal/ de vijver, even voor de aansluiting met de gracht van het eiland ligt een houten ..

Weerestein: Houten brug met hamei

Zandpad 29
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van de HOUTEN BRUG MET HAMEI (5) Over de oostelijke gracht van het eiland gelegen grote houten brug met ongeveer halverwege ee..

Weerestein: Koude bak

Zandpad 29
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van de KOUDE BAK (6) Op het eiland bevindt zich aan de noordzijde een zeer grote, ca. 25m. lange gemetselde koude bak, vermoed..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)