Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Epema State, poortgebouw in Ysbrechtum

Kasteel Buitenplaats

Epemawei 8
8633KS Ysbrechtum (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1600-1625 1894 (uitbr.) 1992-'93 (rest.) 1625 1600-1625 1894 (uitbr.) 1992-'93 (rest.)


Beschrijving van Epema State, poortgebouw

Omschrijving: POORTGEBOUW, XVIIa met houten aanbouw uit 1894; gebouw van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met verglaasde pannen; geplaatst in de gracht; gele kleine baksteen met rode hoekklezoren als versiering; 19de-eeuwse verlenging van ruim 4 m. in hout, verticale delen; 8-hoekige bakstenen traptoren met puntdak (8 vlakken) met leien aan westgevel; in de oksel van traptoren en houten verlenging een houten vleugel onder eigen zadeldakje, evenwijdig aan het grote dak; ook met verglaasde pannen; poortdoorgang met twee kruisgewelven met ribben; binnenzijde oostmuur met blindnissen; in westmuur toegang tot toren; verlengde deel heeft in oost- en westwand telkens twee meerruitsvenster; noordgevel met ronde poort met dubbele eiken deuren met loopdeurtje, die nog uit de bouwtijd stammen; erboven een polychrome wapensteen Van Burmania/ Van Juckema, 1652; daarboven twee meerruitsvensters; houten zuidgevel met poortdoorgang met de hergebruikte deuren van het vroegere, kleine gebouw; onder het gebouw een gemetseld waterpoortje, dat de beide grachtdelen verbindt; op de verdieping een woning; op de toren en de zuidelijke, houten tuitgevel een vergulde windvaan met dezelfde alliantiewapens. Het gebouw werd in 1992-93 grondig gerestaureerd. Waardering POORTGEBOUW van algemeen belang -vanwege de ouderdom -vanwege de cultuurhistorische en functionele waarden -vanwege de bijzondere architectuur, met name de verlenging in hout uit 1894 -vanwege het feit dat kruisgewelven toegepast zijn, hetgeen voor Noord-Nederland uniek is (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515192
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Epemastate
Epemawei 8
Epemawei 8
Locatie IJsbrechtum
Bouw gereed 1625
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 515190
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Epemastate is een 17e-eeuwse state in het Friese dorp IJsbrechtum uit 1625. Hier woonden lange tijd verschillende grietmannen van Wymbritseradeel, onder anderen baron Sjuck van Burmania Rengers.

Historie

In de 13e eeuw werd de eerste stenen stins op deze locatie gebouwd door de hoofdeling van IJsbrechtum. Hij had daarvoor op deze locatie een houten woning met stallen en tuinen. Naast deze tuinen wierp hij op een heuvel een stins op. Deze stins stond in het bos dat tegenwoordig tussen de poort en de kerk ligt. In de aarde op deze plaats zijn restanten gevonden van deze bebouwing. Deze stins verdween rond 1450.

De bewoners van de State werden alleen bij de voornaam (Epe) genoemd, later werd het gebruikelijk de achternaam te gebruiken (Epema). Na enkele wisselingen van bezit kwam de grond weer in handen van een hoofdelingenfamilie. Vanaf 1620 werd het huidige gebouw bewoond door de familie Albada. Na 1651 bleef het elf generaties lang in handen van de Burmania's, de Rengers en de familie Eysinga-Van Harinxma thoe Slooten.

Tuin

De tuin rond het huis is een ontwerp van Lucas Pieters Roodbaard uit 1825. Het is een park in de Engelse landschapsstijl. In de loop van de twintigste eeuw heeft het park sterk het karakter van een bos gekregen. Rond het begin van de 21e eeuw probeerde de eigenaar van het het huis het park in fasen weer te herstellen. Er groeien diverse stinsenplanten. In het voorjaar groeit er massaal boeren- en bonte krokus. Ook groeien er sneeuwklokjes en gele anemoon. Het park wordt aan de zuidzijde begrensd door de A7.

Openingstijden

De State is alleen geopend voor rondleidingen van groepen (op aanvraag).

Fotogalerij

Externe link


Monumenten in de buurt van Epema State, poortgebouw in Ysbrechtum

Epema State, hoofdgebouw

Epemawei 8
Ysbrechtum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Omschrijving: HUIS, in oorsprong XVIIa; in 1894 ombouwd met een schil in Renaissancestijl naar ontwerp van de architect J. Kok met stijlke..

Epema State, park

Epemawei 8
Ysbrechtum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Omschrijving: PARKAANLEG, bestaande uit a. huiseiland, b. oprijlaan , c. achterbos, d. zijbos en e. weilanden. a. het rechthoekige huiseil..

Epema State, schuur met klokkenstoel

Epemawei 8
Ysbrechtum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Omschrijving: SCHUUR, XIXb, mogelijk ouder; achter het huis, loodrecht hierop; langgerekte houten schuur onder lessenaarsdak met grijze pa..

Epema State, inrijhek op dam

Epemawei 8
Ysbrechtum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Omschrijving: INRIJHEK op DAM: twee vierkante bakstenen pijlers met uitkragende bovenzijde en plint, XXa-b, bekroond door vierkante vaasvo..

Epema State, wapenleeuwen aan weerszijden poortgebouw

Epemawei 8
Ysbrechtum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Omschrijving: WAPENLEEUWEN; twee zandstenen leeuwen, XVIIb, aan weerszijden van de poort; leeuwen in zithouding; de ene voorpoot op de gro..

Kaart & Routeplanner

Route naar Epema State, poortgebouw in Ysbrechtum

Foto's (1)