Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Orgel St. Bavo in Heemstede

Kerkelijk Gebouw

Herenweg 88
2101MP Heemstede
Noord Holland

Bouwjaar: 1833


Beschrijving van Orgel St. Bavo

Kerk, vanwege het orgel met twee klavieren, pedaal en 16 registers, gemaakt door L. v.d. Brink en Zonen in 1833. Gerestaureerd door de firma Vermeulen uit Weert in 1977. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515187
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Bavokerk
De Sint-Bavokerk
De Sint-Bavokerk
Plaats Heemstede
Gebouwd in 1878-1879
Gewijd aan Sint-Bavo
Monumentale status rijksmonument (alleen orgel)
Monumentnummer  515187
Architectuur
Architect(en) Evert Margry
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neogotiek
Titelkerk
Bisdom Haarlem-Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Bavokerk is een rooms-katholieke kerk in de Nederlandse gemeente Heemstede.

De Sint-Bavokerk werd tussen 1878 en 1879 gebouwd ter vervanging van een oudere kerk die bouwvallig was geworden. In deze tijd was het welvaartsniveau in het dorp sterk gestegen door de opkomende bloembollencultuur en het aantal gelovigen nam steeds verder toe. De bouw van de kerk werd mede gefinancierd met de verkoop van bloembollen, die ten bate van de kerk werden geveild. De kosten werden begroot op fl 118.800,-

De kerk werd ontworpen door Evert Margry, een van de belangrijkste leerlingen van Pierre Cuypers. Margry ontwierp een driebeukige neogotische kruiskerk, met een toren die traditioneel op de westelijke zijde staat terwijl het koor gericht is op het oosten. De kerk is voornamelijk gebouwd uit rode baksteen. Het gebouw werd op een perceel van de buitenplaats Knapenburg gebouwd en werd op 1 oktober 1879 ingewijd.

Vanaf 1908 werd de kerk voorzien van gasverlichting. In 1944 stortte een Duitse V1 neer in de Kerklaan. De Duitsers brachten het wapen daarop tot ontploffing, waarbij de kerk en de pastorie zwaar beschadigd raakten. De glas-in-loodramen aan de oostelijke en zuidelijk zijde waren verwoest, de zuidelijke zijbeuk was ingestort en het dak van de kerk was ontzet. Na de oorlog kon de schade weer hersteld worden, al zijn niet alle glas-in-loodramen vervangen. Het uit 1833 stammende kerkorgel heeft de status van rijksmonument.

De kerk is tot op heden in gebruik bij de H. Bavo parochie van Heemstede.

ReferentieMonumenten in de buurt van Orgel St. Bavo in Heemstede

Berkenrode: enkele dienstwoning

Herenweg 117
Heemstede
Omschrijving onderdeel 13: Enkele DIENSTWONING Smal hoog woonhuis gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw, bestaande uit twee bouwlage..

Berkenrode: dubbele dienstwoningen en een poortje

Herenweg 119
Heemstede
Omschrijving onderdeel 12: Ensemble van twee DUBBELE DIENSTWONINGEN EN EEN POORTJE Ensemble van twee dubbele dienstwoningen verbonden doo..

Berkenrode: moestuin met tuinmuur en kas

Herenweg 129
Heemstede
Omschrijving onderdeel 5: ENSEMBLE VAN MOESTUIN MET TUINMUUR EN KAS Ten zuiden van de oprijlaan gelegen ensemble van een moestuin met tuin..

Berkenrode: tuinderswoning

Herenweg 129
Heemstede
Omschrijving onderdeel 11: TUINDERSWONING Tuinderswoning behorende bij het complex historische buitenplaats Berkenrode even ten zuiden van..

Berkenrode: koepel direct ten zuiden van het toegangshek

Herenweg 127
Heemstede
Omschrijving onderdeel 10: KOEPEL Koepel behorende bij het complex historische buitenplaats Berkenrode. Direct ten zuiden naast het toegan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Orgel St. Bavo in Heemstede