Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in eclectische stijl, hek en muur in IJlst

Overig

Galamagracht 46
8651EC IJlst (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1868 1868 2 1868
Architect: A. Breunissen Troost Breunissen 1868 2 A. Breunissen Troost


Beschrijving van Woonhuis in eclectische stijl, hek en muur

Inleiding De voorzijde van de woning (mogelijk gebouwd als burgemeesterswoning) aan de Galamagracht wordt door een natuurstenen stoep met gietijzeren HEK en bakstenen MUUR begrensd die tegelijkertijd met de woning zijn ontworpen in 1868. Omschrijving Het hek bestaat uit vier delen: de twee delen links en rechts vóór de voorgevel sluiten aan op de uiteinden ervan. Het hoge hekdeel vóór de steeg ten noorden van het pand is aan de muur bevestigd, die vanaf de stoep doorloopt tot aan een bouwsel dat bij nr. 44 hoort en de steeg afsluit. Dit hek bestaat uit een beweegbaar deel van dunne, hoge spijlen die doorkruist worden door een voluutmotief en aan de bovenzijde door een gietijzeren, gekrulde afsluiting met puint. De muur is uit bruine baksteen opgetrokken. Het hoge hekdeel vóór de steeg ten zuiden van het pand bestaat uit een vast deel (bevestigd aan nr 47), gekoppeld aan een beweegbaar deel dat op dezelfde wijze is opgebouwd als het noordelijke hekdeel. Waardering Het hek met muur horend bij de woning aan de Galamagracht 46 is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp; - vanwege de ornamentiek; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is; - vanwege de architectonische gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515177
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in eclectische stijl, hek en muur in IJlst

Woonhuis in ecletische stijl

Galamagracht 46
IJlst (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het WOONHUIS aan de Galamagracht 46 te IJlst is in 1868 gebouwd in Eclectische stijl naar ontwerp van A.Breunissen Troost voor de..

Laag pand onder zadeldak met voorschild en dakkapel

Galamagracht 47
IJlst (Gemeente Súdwest Fryslân)
Laag pand onder zadeldak met voorschild waarvoor dakkapel. Omlijste ingang, zesruitsvensters. Vier stoeppalen verbonden door kettingen.

Oude stadhuis

Galamagracht 49
IJlst (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het voormalige GEMEENTEHUIS is in 1859 gebouwd in een Eclectische stijl. Architect was A. Breunissen Troost uit Sneek, timmerman ..

Breed pand onder schilddak met hoekschoorstenen en grote dakkapel

Eegracht 39
IJlst (Gemeente Súdwest Fryslân)
Breed pand onder schilddak met hoekschoorstenen en grote dakkapel. Omlijste ingang. 4 stoeppalen.

Pand met verdieping onder zadeldak tegen geheel bakstenen puntgevel doorsneden door twee waterlijsten

Eegracht 44
IJlst (Gemeente Súdwest Fryslân)
PAND met verdieping onder zadeldak tegen geheel bakstenen puntgevel doorsneden door twee waterlijsten; boven de vensters verdiepte boogvelde..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in eclectische stijl, hek en muur in IJlst