Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Vituskerk, begraafplaats: baarhuis in Blauwhuis

Graf Begraafplaats

Vitusdyk 27
8615LN Blauwhuis (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1867-'71 1871 1867-'71


Beschrijving van Sint-Vituskerk, begraafplaats: baarhuis

Inleiding Het BAARHUIS, gelegen op de begraafplaats behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872) ligt aan de westzijde van de begraafplaats en is naar het oosten gericht. Baarhuis en begraafplaats zijn tegelijkertijd met de overige complexonderdelen gerealiseerd naar ontwerp van P.J.H. Cuypers architect (1867-1871). Het baarhuis is in Ambachtelijk-traditionele stijl ontworpen, met enige verwijzing naar de Neo-gotiek. Omschrijving Het houten baarhuis heeft een rechthoekige plattegrond en wordt door een zadeldak (thans met golfplaten) gedekt. Langs de geveltop eenvoudige windveren met bewerkte makelaars. Het geheel rust op houten 'halfzuiltjes' op gemetselde poertjes. In de vlakken tussen de zuiltjes zitten gotische spitsboogvensters met vaste houten ventilatieroosters.In de voorgevel zit een lichtgebogen dubbele inrijdeur. Waardering Het baarhuis, behorend bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872, is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de esthetische kwaliteit van het eenvoudige ontwerp; - vanwege de hoge mate van gaafheid; - vanwege de hoge mate van zeldzaamheid op in elk geval provinciaal niveau; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515174
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Vituskerk
Blauwhuis: Sint-Vituskerk
Blauwhuis: Sint-Vituskerk
Plaats Blauwhuis
Gebouwd in 1869-71
Monumentnummer  515166
Architectuur
Architect(en) P.J.H. Cuypers
Afbeeldingen
Tekeningen van de Sint-Vituskerk uit 1877
Tekeningen van de Sint-Vituskerk uit 1877
Portaal:  Christendom

De Sint-Vituskerk is een rooms-katholieke, aan Sint-Vitus gewijde, kerk in het Friese dorp Blauwhuis. De architect van de Sint-Vituskerk was dr. P.J.H. Cuypers. Opzichter was de latere rijksbouwmeester C.H. Peters. De kerk, een driebeukige kruisbasiliek met toren, werd in 1869-1871 gebouwd en is in neogotische stijl. Ongebruikelijk voor een neogotische kerk is de toepassing van het alternerend stelsel in het interieur.

De toren in 2014

Externe link


Monumenten in de buurt van Sint-Vituskerk, begraafplaats: baarhuis in Blauwhuis

Sint-Vituskerk

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De ROOMS-KATHOLIEKE ST. VITUSKERK te Blauwhuis is het hoofdonderdeel van het kerkelijk complex dat in 1867 door architect P.J.H. ..

Sint-Vituskerk, koetshuis

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding KOETSHUIS behorend bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis uit 1867-1871. Architect van het complex wa..

Sint-Vituskerk, hek

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het HEK, behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis, is tussen 1867 en 1871 gerealiseerd, tegel..

Sint-Vituskerk, begraafplaats

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De BEGRAAFPLAATS, behorend bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus uit 1867-1871 naar ontwerp van architect P.J.H. ..

Sint-Vituskerk, begraafplaats: calvariegroep

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De CALVARIEGROEP, staande op de begraafplaats behorende bij de rooms-katholieke St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872), bevindt zic..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)