Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Vituskerk, begraafplaats: grafmonument met kruis en engel voor Ydema-Witteveen in Blauwhuis

Graf Begraafplaats

Vitusdyk 27
8615LN Blauwhuis (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Sint-Vituskerk, begraafplaats: grafmonument met kruis en engel voor Ydema-Witteveen

Inleiding Het GRAFMONUMENT met engel en "stammenkruis" bevindt zich op de begraafplaats behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872). Het grafmonument staat aan de noordzijde van het terrein, tussen de Calvarieberg en het Pietà-grafmonument in en is naar het oosten gericht. De inscriptie op de ovalen marmeren plaat luidt: "RUSTPLAATS van den heer SYBERCH Y. YDEMA geb. te Workum 14 dec. 1841 overl. te Sneek 11 sept. 1917 en echtgenoote CORNELIA K.L.WITTEVEEN geb. te Oosterend 16 april 1846 overl. te Sneek 25 aug 1909..". Omschrijving Het natuurstenen basement staat binnen een vierkante natuurstenen omtrek. Op het hoge vierkante basement staat een marmeren kruis dat ondersteund wordt door een engel. Het basement bestaat uit een driedelige voet waarop een kubus met ovalen staat. Op het marmeren ovaal aan de oostzijde is de inscriptie met metalen letters aangebracht. De profielen van de basementonderdelen en de overige ovalen zijn zwart geschilderd. Op de kubus staat een plateau met kartellijst en enige stenen waarop het kruis en de engel staan. Het kruis bestaat uit een vrij grote met takken, bladeren en bloemen omwonden stam. Op de 'barokke' kruisarmen staat geschreven: RUST IN VREDE. De engel omarmt het kruis met zijn linkerarm en wijst met zijn rechterarm en wijsvinger omhoog. Waardering Het grafmonument uit 1909 voor S.Y. Ydema en C.K.L. Witteveen op de begraafplaats behorende tot het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872) is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een geestelijke symboliek binnen een culturele/geestelijke ontwikkeling; - vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp; - vanwege materiaalgebruik, ornamentiek en gaafheid; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515173
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Vituskerk
Blauwhuis: Sint-Vituskerk
Blauwhuis: Sint-Vituskerk
Plaats Blauwhuis
Gebouwd in 1869-71
Monumentnummer  515166
Architectuur
Architect(en) P.J.H. Cuypers
Afbeeldingen
Tekeningen van de Sint-Vituskerk uit 1877
Tekeningen van de Sint-Vituskerk uit 1877
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Vituskerk is een rooms-katholieke, aan Sint-Vitus gewijde, kerk in het Friese dorp Blauwhuis. De architect van de Sint-Vituskerk was dr. P.J.H. Cuypers. Opzichter was de latere rijksbouwmeester C.H. Peters. De kerk, een driebeukige kruisbasiliek met toren, werd in 1869-1871 gebouwd en is in neogotische stijl. Ongebruikelijk voor een neogotische kerk is de toepassing van het alternerend stelsel in het interieur.

De toren in 2014

Externe link


Monumenten in de buurt van Sint-Vituskerk, begraafplaats: grafmonument met kruis en engel voor Ydema-Witteveen in Blauwhuis

Sint-Vituskerk

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De ROOMS-KATHOLIEKE ST. VITUSKERK te Blauwhuis is het hoofdonderdeel van het kerkelijk complex dat in 1867 door architect P.J.H. ..

Sint-Vituskerk, koetshuis

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding KOETSHUIS behorend bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis uit 1867-1871. Architect van het complex wa..

Sint-Vituskerk, hek

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het HEK, behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis, is tussen 1867 en 1871 gerealiseerd, tegel..

Sint-Vituskerk, begraafplaats

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De BEGRAAFPLAATS, behorend bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus uit 1867-1871 naar ontwerp van architect P.J.H. ..

Sint-Vituskerk, begraafplaats: calvariegroep

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De CALVARIEGROEP, staande op de begraafplaats behorende bij de rooms-katholieke St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872), bevindt zic..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Vituskerk, begraafplaats: grafmonument met kruis en engel voor Ydema-Witteveen in Blauwhuis

Foto's (1)