Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Vituskerk, begraafplaats: piëta-grafmonument voor pastoor G.J. Evers in Blauwhuis

Graf Begraafplaats

Vitusdyk 27
8615LN Blauwhuis (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1892


Beschrijving van Sint-Vituskerk, begraafplaats: piëta-grafmonument voor pastoor G.J. Evers

Inleiding Het Pietà-GRAFMONUMENT voor Pastoor Evers, staande op de begraafplaats behorende bij de rooms-katholieke St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872), is in 1892 vervaardigd. Het graf bevindt zich aan de noordzijde van het terrein, vlakbij de sloot, achter de Calvarieberg en is naar het oosten gericht. Het slecht leesbare opschrift o het basement zegt: "Gedenk uwen geestelijke leidsman den Wel. Eerw. Heer G.J. EVERS, geb. te Zwolle 8 jan. 1824 Pastoor Sensmeer (Blauwhuis), 8 maart voorzien van de H.H. Sacramenten overl. 26 nov. 1892. R.I.P.". Omschrijving Het stenen grafmonument van Evers bestaat uit een breed, zeshoekig en hoog basement op een grote rechthoekige betonnen plaat en is samengesteld uit geprofileerde delen. In het deel boven de voet zijn op ieder zijde visblaasjes en rechthoekige vlakjes met versierde randen als decoratieve elementen ingehakt. Hierboven zit de plaat voor de inscriptie en rondom een band bestaand uit een gotisch boogmotief. Op het hoge basement een Pietà: Maria met de gestorven Christus op schoot. Waardering Het Pietà-grafmonument voor Pastoor Evers uit 1892 op de begraafplaats behorende tot het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872), is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een geestelijke symboliek binnen een culturele/geestelijke ontwikkeling; - vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp; - vanwege materiaalgebruik, ornamentiek en gaafheid; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515172
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Vituskerk
Blauwhuis: Sint-Vituskerk
Blauwhuis: Sint-Vituskerk
Plaats Blauwhuis
Gebouwd in 1869-71
Monumentnummer  515166
Architectuur
Architect(en) P.J.H. Cuypers
Tekeningen van de Sint-Vituskerk uit 1877
Tekeningen van de Sint-Vituskerk uit 1877
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Vituskerk is een rooms-katholieke, aan Sint-Vitus gewijde, kerk in het Friese dorp Blauwhuis. De architect van de Sint-Vituskerk was dr. P.J.H. Cuypers. Opzichter was de latere rijksbouwmeester C.H. Peters. De kerk, een driebeukige kruisbasiliek met toren, werd in 1869-1871 gebouwd en is in neogotische stijl. Ongebruikelijk voor een neogotische kerk is de toepassing van het alternerend stelsel in het interieur.

De toren in 2014

Externe link


Monumenten in de buurt van Sint-Vituskerk, begraafplaats: piëta-grafmonument voor pastoor G.J. Evers in Blauwhuis

Sint-Vituskerk

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De ROOMS-KATHOLIEKE ST. VITUSKERK te Blauwhuis is het hoofdonderdeel van het kerkelijk complex dat in 1867 door architect P.J.H. ..

Sint-Vituskerk, koetshuis

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding KOETSHUIS behorend bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis uit 1867-1871. Architect van het complex wa..

Sint-Vituskerk, hek

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het HEK, behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis, is tussen 1867 en 1871 gerealiseerd, tegel..

Sint-Vituskerk, begraafplaats

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De BEGRAAFPLAATS, behorend bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus uit 1867-1871 naar ontwerp van architect P.J.H. ..

Sint-Vituskerk, begraafplaats: calvariegroep

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De CALVARIEGROEP, staande op de begraafplaats behorende bij de rooms-katholieke St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872), bevindt zic..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Vituskerk, begraafplaats: piëta-grafmonument voor pastoor G.J. Evers in Blauwhuis

Foto's (1)