Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Vituskerk, begraafplaats: calvariegroep in Blauwhuis

Graf Begraafplaats

Vitusdyk 27
8615LN Blauwhuis (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1870


Beschrijving van Sint-Vituskerk, begraafplaats: calvariegroep

Inleiding De CALVARIEGROEP, staande op de begraafplaats behorende bij de rooms-katholieke St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872), bevindt zich aan de noordzijde van de begraafplaats, centraal ten opzichte van de meest noordelijke vakken en IS naar het oosten gericht. Blijkens het opschrift aan de achterzijde is de Calvarie in 1870 vervaardigd voor "Johanna Maria van.... We van Johannes Evers, d.d. An. Ds. DCCCLXX. Omschrijving De beeldengroep is in zandsteen uitgevoerd en staat op een rechthoekig basement van zandsteen en Naamse steen (?). De beelden staan op een soort kantelen: in het midden de gekruisigde Christus; aan weerszijden, tegen zuilen die de kruisarmen lijkt te ondersteunen, Johannes de Evangelist en Maria. De groep wordt gedekt door een afsluiting in de vorm van een aedicula. Op de voorzijde van het hoge basement staat in neo-gotische letters te lezen: "Ik ben de verrijzenis en het leven: die in Mij geloofd zal hebben - al is hij ook reeds gestorven: zal leven. Wees gegroet: o kruis onze eenige hoop waaraan het Heil der wereld heeft gehangen. Waardering De Calvariegroep uit 1870 op de begraafplaats behorende tot het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872), is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een geestelijke symboliek binnen een culturele-geestelijke ontwikkeling; - vanwege materiaalgebruik en gaafheid; - vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515171
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Vituskerk
Blauwhuis: Sint-Vituskerk
Blauwhuis: Sint-Vituskerk
Plaats Blauwhuis
Gebouwd in 1869-71
Monumentnummer  515166
Architectuur
Architect(en) P.J.H. Cuypers
Afbeeldingen
Tekeningen van de Sint-Vituskerk uit 1877
Tekeningen van de Sint-Vituskerk uit 1877
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Vituskerk is een rooms-katholieke, aan Sint-Vitus gewijde, kerk in het Friese dorp Blauwhuis. De architect van de Sint-Vituskerk was dr. P.J.H. Cuypers. Opzichter was de latere rijksbouwmeester C.H. Peters. De kerk, een driebeukige kruisbasiliek met toren, werd in 1869-1871 gebouwd en is in neogotische stijl. Ongebruikelijk voor een neogotische kerk is de toepassing van het alternerend stelsel in het interieur.

De toren in 2014

Externe link


Monumenten in de buurt van Sint-Vituskerk, begraafplaats: calvariegroep in Blauwhuis

Sint-Vituskerk

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De ROOMS-KATHOLIEKE ST. VITUSKERK te Blauwhuis is het hoofdonderdeel van het kerkelijk complex dat in 1867 door architect P.J.H. ..

Sint-Vituskerk, koetshuis

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding KOETSHUIS behorend bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis uit 1867-1871. Architect van het complex wa..

Sint-Vituskerk, hek

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het HEK, behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis, is tussen 1867 en 1871 gerealiseerd, tegel..

Sint-Vituskerk, begraafplaats

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De BEGRAAFPLAATS, behorend bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus uit 1867-1871 naar ontwerp van architect P.J.H. ..

Sint-Vituskerk, begraafplaats: piëta-grafmonument voor pastoor G.J. Evers

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het Pietà-GRAFMONUMENT voor Pastoor Evers, staande op de begraafplaats behorende bij de rooms-katholieke St. Vitus te Blauwhuis ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)