Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Vituskerk, begraafplaats in Blauwhuis

Graf Begraafplaats

Vitusdyk 27
8615LN Blauwhuis (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: verm. 1867-'71 1871 verm. 1867-'71


Beschrijving van Sint-Vituskerk, begraafplaats

Inleiding De BEGRAAFPLAATS, behorend bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus uit 1867-1871 naar ontwerp van architect P.J.H. Cuypers, ligt aan de westzijde van het complex, met de ingang achter het kerkelijke hoofdgebouw. De begraafplaats is vermoedelijk in dezelfde periode aangelegd als de andere onderdelen van het complex of kort daarna. Aan de westzijde van het doelmatig ingerichte terrein bevindt zich het oorspronkelijke houten BAARHUISJE (zie afzonderlijke omschrijving) en aan de noordzijde de Calvariegroep (zie afzonderlijke omschrijving). Voorts komen twee grafmonumenten voor afzonderlijke beschermig in aanmerking op grond van het goede ontwerp en/of het bijzondere materiaalgebruik. Te weten: het grafmonument met Pietà voor Pastoor Evers (1892) en het grafmonument met Engel voor het echtpaar Ydema-Witteveen (1909/1917) (zie de afzonderlijke omschrijvingen). De overige graftekens zijn van lokaal genealogisch belang. Omschrijving De aanleg van de begraafplaats is zeer eenvoudig: het terrein is door rechte paden in regelmatige rechthoekige vakken onderverdeeld. Waardering De begraafplaats behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872) is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een culturele ontwikkeling; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515170
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Vituskerk
Blauwhuis: Sint-Vituskerk
Blauwhuis: Sint-Vituskerk
Plaats Blauwhuis
Gebouwd in 1869-71
Monumentnummer  515166
Architectuur
Architect(en) P.J.H. Cuypers
Afbeeldingen
Tekeningen van de Sint-Vituskerk uit 1877
Tekeningen van de Sint-Vituskerk uit 1877
Portaal:  Christendom

De Sint-Vituskerk is een rooms-katholieke, aan Sint-Vitus gewijde, kerk in het Friese dorp Blauwhuis. De architect van de Sint-Vituskerk was dr. P.J.H. Cuypers. Opzichter was de latere rijksbouwmeester C.H. Peters. De kerk, een driebeukige kruisbasiliek met toren, werd in 1869-1871 gebouwd en is in neogotische stijl. Ongebruikelijk voor een neogotische kerk is de toepassing van het alternerend stelsel in het interieur.

De toren in 2014

Externe link


Monumenten in de buurt van Sint-Vituskerk, begraafplaats in Blauwhuis

Sint-Vituskerk

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De ROOMS-KATHOLIEKE ST. VITUSKERK te Blauwhuis is het hoofdonderdeel van het kerkelijk complex dat in 1867 door architect P.J.H. ..

Sint-Vituskerk, koetshuis

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding KOETSHUIS behorend bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis uit 1867-1871. Architect van het complex wa..

Sint-Vituskerk, hek

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het HEK, behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis, is tussen 1867 en 1871 gerealiseerd, tegel..

Sint-Vituskerk, begraafplaats: calvariegroep

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De CALVARIEGROEP, staande op de begraafplaats behorende bij de rooms-katholieke St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872), bevindt zic..

Sint-Vituskerk, begraafplaats: piëta-grafmonument voor pastoor G.J. Evers

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het Pietà-GRAFMONUMENT voor Pastoor Evers, staande op de begraafplaats behorende bij de rooms-katholieke St. Vitus te Blauwhuis ..

Kaart & Routeplanner