Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Vituskerk, hek in Blauwhuis

Overig

Vitusdyk 27
8615LN Blauwhuis (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1867-'71 1871 1867-'71


Beschrijving van Sint-Vituskerk, hek

Inleiding Het HEK, behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis, is tussen 1867 en 1871 gerealiseerd, tegelijkertijd met de andere onderdelen van het complex. Het complex is in Neo-gotische stijl ontworpen door architect P.J.H. Cuypers, opzichter van de bouwwerkzaamheden was architect C.H. Peters en aannemer O.H. Schuurmans uit IJlst. Het hek bevindt zich aan de straatkant, aan de voorzijde van de kerk en aan de zijkanten van het pleintje vóór de kerk, in de verlenging van de zijgevels ervan. Omschrijving Het smeedijzeren hek bestaat uit vier delen; ieder deel wordt gevormd door dunne lansvormige spijlen, die aan elkaar zijn verbonden door dikkere vierkante spijlen met sierlijke krullen aan boven- en onderkant. Het uiteinde van het hek bij de sloot wordt bij de laatste, dikkere spijl door een hier aangebrachte waaiervormoge versiering afgesloten en steunt op een gemetseld muurtje. Waardering Het hek, behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872) is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp; - vanwege het materiaal en de ornamentiek; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515169
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Vituskerk
Blauwhuis: Sint-Vituskerk
Blauwhuis: Sint-Vituskerk
Plaats Blauwhuis
Gebouwd in 1869-71
Monumentnummer  515166
Architectuur
Architect(en) P.J.H. Cuypers
Tekeningen van de Sint-Vituskerk uit 1877
Tekeningen van de Sint-Vituskerk uit 1877
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Vituskerk is een rooms-katholieke, aan Sint-Vitus gewijde, kerk in het Friese dorp Blauwhuis. De architect van de Sint-Vituskerk was dr. P.J.H. Cuypers. Opzichter was de latere rijksbouwmeester C.H. Peters. De kerk, een driebeukige kruisbasiliek met toren, werd in 1869-1871 gebouwd en is in neogotische stijl. Ongebruikelijk voor een neogotische kerk is de toepassing van het alternerend stelsel in het interieur.

De toren in 2014

Externe link


Monumenten in de buurt van Sint-Vituskerk, hek in Blauwhuis

Sint-Vituskerk

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De ROOMS-KATHOLIEKE ST. VITUSKERK te Blauwhuis is het hoofdonderdeel van het kerkelijk complex dat in 1867 door architect P.J.H. ..

Sint-Vituskerk, koetshuis

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding KOETSHUIS behorend bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis uit 1867-1871. Architect van het complex wa..

Sint-Vituskerk, begraafplaats

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De BEGRAAFPLAATS, behorend bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus uit 1867-1871 naar ontwerp van architect P.J.H. ..

Sint-Vituskerk, begraafplaats: calvariegroep

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De CALVARIEGROEP, staande op de begraafplaats behorende bij de rooms-katholieke St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872), bevindt zic..

Sint-Vituskerk, begraafplaats: piëta-grafmonument voor pastoor G.J. Evers

Vitusdyk 27
Blauwhuis (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het Pietà-GRAFMONUMENT voor Pastoor Evers, staande op de begraafplaats behorende bij de rooms-katholieke St. Vitus te Blauwhuis ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Vituskerk, hek in Blauwhuis