Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorhuis in Abbega

Nijverheid Industrie

bij de driesprong Twiska-Hissedyk-Pikesyl Twiska bij de driesprong Twiska-Hissedyk-Pikesyl
8550AA Abbega (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van Transformatorhuis

Inleiding Het TRANSFORMATORHUIS bevindt zich ten zuiden van het dorp Abbega, aan de noordzijde van de Hissedyk, op de kruising waar Twiska, Pikesyl en Hissedyk bij elkaar komen en is naar het westen gericht. Het transformatorhuis is in 1927 gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant tegelijkertijd met het gemaal nr. 24, aan het Hissemeer en daarmee verbonden via een bovenleiding. Het Waterschap Heeg, dat in 1918 werd opgericht, verving rond 1925 alle in zijn gebied liggende windmolens door 29 elektrische gemalen, die "gevoed" werden door transformatorhuizen. Sommige tranformatorhuizen waren "eenhuizig" met het gemaal gecombineerd, andere -zoals in dit geval- tweehuizig. Dit transformatorhuis is één van de weinige exemplaren dat nog steeds functioneert in combinatie met het oorspronkelijke gemaal en de oorspronkelijke electrische bovenleiding. Omschrijving Het transformatorhuis heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak van rode pannen. Het is uit bruine baksteen opgetrokken. Zowel in de oost- als in de westgevel is een metalen deur met bakstenen stoep aangebracht; in de top zit een driehoekig ventilatiegat bestaande uit enkele schuingeplaatste houten latten. Waardering Het nog functionerende transformatorhuis, behorend bij het aan het Hissemeer gelegen gemaal nr. 24, waarmee het via een originele electrische bovenleiding in verbinding staat, is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling; - als essentieel onderdeel van een groter, nog functionerend, geheel (bestaande uit een gemaal, een bovenleiding en een transformatorhuis) gemaal) dat cultuurhistorisch van nationaal belang is; - vanwege de situering en de functie; - in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515164
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatorhuis in Abbega

Gemaal nr. 24

Twiska 4
Abbega (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het GEMAAL nr. 24 aan het Hissemeer bij Abbega is in 1927 gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het Waterschap Heeg..

Bovenleiding

Twiska 4
Abbega (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De BOVENLEIDING langs de Twiska, die het transformatorhuis op het ontmoetingspunt van de Twiska met de Hissedyk en de Pikesyl ver..

Hervormde kerk en toren (Gertrudiskerk)

Wartenterp 18
Abbega (Gemeente Súdwest Fryslân)
Ned. Herv. Kerk en Toren. Op een door een gracht omringd kerkhof gelegen, in de kern middeleeuws kerkgebouw, in 1809 ommetseld en van spaarv..

Bartholomeüskerk. Hervormde kerk en toren

Feytebuorren 1
Westhem (Gemeente Súdwest Fryslân)
Herv. Kerk en Toren op Kerkhof. Op klein verhoogd resteert van de middeleeuwse kerk de zware bakstenen toren met flauw spitsbogig venster aa..

Gereformeerde kerk, orgel

Nessenwei 28
Oosthem (Gemeente Súdwest Fryslân)
Gereformeerde Kerk, vanwege Eenklaviers orgel in neo-barokke kas, in 1840 gemaakt voor de Doopsgezinde Kerk te Heerenveen door L. van Dam en..

Kaart & Routeplanner

Route naar Transformatorhuis in Abbega