Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bovenleiding in Abbega

Nijverheid Industrie

Twiska 4
8617LE Abbega (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van Bovenleiding

Inleiding De BOVENLEIDING langs de Twiska, die het transformatorhuis op het ontmoetingspunt van de Twiska met de Hissedyk en de Pikesyl verbindt met gemaal nr. 24, is in 1927 geplaatst, toen gemaal en transformatorhuis zijn gebouwd. Rond 1925 had het Waterschap Heeg, dat in 1918 was opgericht, opdracht gegeven voor het bouwen van 29 elektrische gemalen met transformatorhuizen en bovenleiding, die het werk van de windmolens in het ingepolderde gebied moesten vervangen. Het gemaal wordt nog steeds via de bovenleiding door stroom vanuit het transformatorhuis aangedreven. De bovenleiding is inmiddels buiten gebruik. Omschrijving De bovenleiding bestaat uit een tiental V-vormige houten telefoonpalen met horizontale dwarsverbinding, waaraan de electriciteitsdraden, om porseleinen knoppen (isolatoren) gewonden, zijn bevestigd. Waardering De bovenleiding aan de Twiska, aangelegd in 1927 samen met het transformatorhuis en gemaal, is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als uitdrukking van een technische ontwikkeling; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is; - vanwege de functie en de historisch-ruimtelijke relatie met de bodemgesteldheid; - vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515163
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bovenleiding in Abbega

Gemaal nr. 24

Twiska 4
Abbega (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het GEMAAL nr. 24 aan het Hissemeer bij Abbega is in 1927 gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het Waterschap Heeg..

Transformatorhuis

bij de driesprong Twiska-Hissedyk-Pikesyl Twiska bij de driesprong Twiska-Hissedyk-Pikesyl
Abbega (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het TRANSFORMATORHUIS bevindt zich ten zuiden van het dorp Abbega, aan de noordzijde van de Hissedyk, op de kruising waar Twiska,..

Hervormde kerk en toren (Gertrudiskerk)

Wartenterp 18
Abbega (Gemeente Súdwest Fryslân)
Ned. Herv. Kerk en Toren. Op een door een gracht omringd kerkhof gelegen, in de kern middeleeuws kerkgebouw, in 1809 ommetseld en van spaarv..

Bartholomeüskerk. Hervormde kerk en toren

Feytebuorren 1
Westhem (Gemeente Súdwest Fryslân)
Herv. Kerk en Toren op Kerkhof. Op klein verhoogd resteert van de middeleeuwse kerk de zware bakstenen toren met flauw spitsbogig venster aa..

Gereformeerde kerk, orgel

Nessenwei 28
Oosthem (Gemeente Súdwest Fryslân)
Gereformeerde Kerk, vanwege Eenklaviers orgel in neo-barokke kas, in 1840 gemaakt voor de Doopsgezinde Kerk te Heerenveen door L. van Dam en..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bovenleiding in Abbega