Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Bonifatiusschool voorm. R.K. Sint-Bonifatiusschool, muur met toegangshek in Woudsend

Overig

Midstrjitte 45
8551PH Woudsend (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1923


Beschrijving van Sint-Bonifatiusschool voorm. R.K. Sint-Bonifatiusschool, muur met toegangshek

Inleiding De MUUR met TOEGANGSHEK die behoren bij de voormalige Roomskatholieke Lagere School, ligt aan de Midstrjitte, tussen nrs. 49 en 53. Het "poortjesachtige" hek geeft toegang tot de steeg die naar de ingang van de school leidt. De muur flankeert de steeg en omsluit vervolgens het schoolplein. Ten oosten van het schoolperceel sluit de muur aan op het perceel Iewal 10. Muur en toegangshek zijn tegelijk met het schoolgebouw ontworpen (1923) en zijn uitgevoerd in de stijl van de Amsterdamse School. Zij verkeren nog in originele staat. Omschrijving De muur en het toegangshek zijn in bruine baksteen opgetrokken. Het metselwerk wordt onder meer verlevendigd door een bijzonder metselverband, door het uitspringen van de muur in pilasterachtige delen die rusten op een even uitstekend gemetseld basement. Het toegangshek bestaat uit een onderste smeedijzeren deel met eenvoudige dunne spijlen. Aan de Midstrjitte wordt het hek aan de boven- en zijkanten versierd door een poortachtige gemetselde omlijsting in dezelfde bruine baksteen. Waardering De muur met toegangshek, behorend bij het complex van de voormalige Roomskatholieke Lagere School aan de Midstrjitte 45 te Woudsend, zijn van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege het sobere, maar esthetisch kwalitatief goed ontwerp; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is; - vanwege de gaafheid; - in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515160
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint-Bonifatiusschool voorm. R.K. Sint-Bonifatiusschool, muur met toegangshek in Woudsend

Sint-Bonifatiusschool voorm. R.K. Sint-Bonifatiusschool

Midstrjitte 45
Woudsend (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De voormalige Roomskatholieke LAGERE SCHOOL te Woudsend is in 1923 gebouwd in een "vernieuwende" stijl die een aantal kenmerken h..

Pand onder zadeldak tegen puntgevel met vlechtingen langs de zijden

Midstrjitte 27
Woudsend (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand onder zadeldak tegen puntgevel met vlechtingen langs de zijden; in ankers gedateerd 1844.

Pand onder zadeldak tegen topgevel met vlechtingen langs de zijden op aanzetlijsten en forse topschoorsteen waarop bord

Midstrjitte 20
Woudsend (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand onder zadeldak tegen topgevel met vlechtingen langs de zijden op aanzetlijsten en forse topschoorsteen waarop bord.

Pand onder zadeldak tegen puntgevel met vlechtingen langs de zijden en aanzetlijsten waaronder jaartalbinten

Midstrjitte 16
Woudsend (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand onder zadeldak tegen puntgevel met vlechtingen langs de zijden en aanzetlijsten waaronder jaartalbinten Anno 1805. Deur en bovenlicht X..

Pand onder zadeldak tegen puntgevel met vlechtingen langs de zijden en aanzettreden

Midstrjitte 6
Woudsend (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand onder zadeldak tegen puntgevel met vlechtingen langs de zijden en aanzettreden. Nokanker 1758, roeden in de vensters.

Kaart & Routeplanner