Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Amstelrust: koetshuis in Amsterdam

Kasteel Buitenplaats

Amsteldijk 320
1083AB Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Amstelrust: koetshuis

Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Amstelrust. Terzijde van het hoofdgebouw staat een 18de-eeuws koetshuis in classicistische stijl. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen pand met lijstgevels bestaat uit één hoge bouwlaag onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak met dakkapellen. De gevels kennen een geleding met meerruits vensters onder strekken. De op het zuiden georiënteerde voorgevel heeft uiterst rechts een dubbele inrijdeur gevat in eenvoudige lijst; links daarvan vijf vensterassen met centraal een toegangsdeur voorzien van bovenlicht. Waardering Het KOETSHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Amstelrust is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving in sober classicistische stijl; - als karakteristiek en functioneel onderdeel; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515156
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Amstelrust met koetshuis.

Amstelrust is sinds de 17e eeuw een hofstede in Amsterdam aan de Amsteldijk, iets ten zuiden van de Rozenoordbrug. Sinds omstreeks 1724 draagt het deze naam. Het gebouw bestaat nog steeds en is zichtbaar vanaf de weg. Het bijbehorende park is grotendeels opgegaan in het Amstelpark, waar in 1972 de Floriade werd gehouden.


Monumenten in de buurt van Amstelrust: koetshuis in Amsterdam

Amstelrust: hoofdgebouw

Amsteldijk 319
Amsterdam
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Amstelrust). Nagenoeg vierkant hoofdgebouw uit circa 1724 gebouwd door architect Adriaan Dortsman i..

Amstelrust: historische tuin- en parkaanleg

Amsteldijk 319
Amsterdam
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Rondom het huis ligt een kleinschalige aanleg in landschapsstijl. Het terrein b..

Amstelrust: toegangshek op brug

Amsteldijk 319
Amsterdam
Omschriiving onderdeel 4: TOEGANGSHEK OP BRUG behorende tot de buitenplaats Amstelrust. De toegang wordt gevormd door een monumentaal sme..

Begraafplaats Zorgvlied: grafmonument van de familie Dorrepaal

Amsteldijk 273
Amsterdam
Omschrijving Laat 19de-eeuws GRAFMONUMENT (grafnr. O-I-235) als MAUSOLEUM blijkens inscriptie voor de familie Dorrepaal. Hardstenen en bete..

Begraafplaats Zorgvlied: aula

Amsteldijk 273
Amsterdam
Omschrijving Een in 1931 tot stand gekomen BEGRAAFPLAATSAULA met oprijlaan van de Algemene Begraafplaats Zorgvlied, naar ontwerp van de toe..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)