Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek nabij de duiventoren in Heeze

Tuin Park Landgoed

Kapelstraat 25
5591HC Heeze (gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Toegangshek nabij de duiventoren

TOEGANGSHEK NABIJ DE DUIVENTOREN, Kapelstraat 25 Een smeedijzeren hek vormt de begrenzing van de landerijen en geeft toegang tot de oprijlaan van het kasteel. Monumentaal siersmeedijzeren spijlenhek met voluten tussen twee vierkante bakstenen pijlers met hardstenen afdekplaat, geflankeerd door een siersmeedijzeren vleugelstuk en identieke maar iets lagere pijlers. De pijlers worden bekroond door een siersmeedijzeren ornamentstuk met samengestelde voluten met pijnappelbekroning, 19e eeuw. WAARDERING Van algemeen belang: - vanwege de vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515149
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek nabij de duiventoren in Heeze

Oude kasteel Eymerick

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
HET OUDE KASTEEL EYMERICH, met KEERMUUR en KOETSHUIS/GARAGE, Kapelstraat 25 Het kasteel vormde blijkens de omschrijving in het register van ..

Kasteel Heeze

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
KASTEEL HEEZE, Kapelstraat 25 Het kasteel Heeze is gelegen aan het eind van een 500 m lange oprijlaan, die ten oosten van de kom van het d..

Kasteel Heeze: stalgebouwen

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
STALGEBOUWEN AAN DE BINNENPLAATS, Kapelstraat 25 In 1735 werden om de ruimte achter het kasteel aan drie zijden lage bebouwing aangebracht..

Kasteel Heeze: tuin- en parkaanleg

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
TUIN- EN PARKAANLEG, met onder meer moestuinmuur, schutting, tennishuisje, schappalen, console en hekwerken, Kapelstraat 25 De aanleg van ..

Kasteel Heeze: duiventoren

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
DUIVENTOREN, Kapelstraat 25 Aan het begin van de toegangsweg een bakstenen duiventoren onder leigedekt puntdak, op rechthoekige grondslag ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toegangshek nabij de duiventoren in Heeze

Foto's (1)