Nederzetting in Heeze

Boschlaan 20
5591HJ Heeze (gemeente Heeze Leende)

Bouwjaar: ca. 1900

Beschrijving van Nederzetting

NEDERZETTING, Boslaan 20;22;24;26 Aan de Boslaan ter hoogte van het slingerpadenbos "De Hoeve" bevinden zich twee min of meer symmetrische blokjes van elk twee dienstwoningen met daar tussenin stalruimte. Het linker blokje uit ca 1900, onder éénzijdig afgewolfd zadeldak, gedekt met Oud-Hollandse pannen, bezit meerruits schuifvensters, was wellicht in oorsprong een boerderij, maar werd later als dienstwoning ingericht. Het rechter blokje bezit een zadeldak gedekt met Oud-Hollandse pannen. Tussen de blokjes een boomgaard en een gepotdekseld schuurtje onder pannen schilddak. Ter linkerzijde van het linker blokje een vroeg 19e eeuwse bakstenen stal onder langgerekt wolfsdak, gedekt met Oud-Hollandse pannen. WAARDERING Van algemeen belang: - vanwege de karakteristieke architectonische vormgeving; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)