Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederzetting in Heeze

Woonhuis

Boschlaan 20
5591HJ Heeze (gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Nederzetting

NEDERZETTING, Boslaan 20;22;24;26 Aan de Boslaan ter hoogte van het slingerpadenbos "De Hoeve" bevinden zich twee min of meer symmetrische blokjes van elk twee dienstwoningen met daar tussenin stalruimte. Het linker blokje uit ca 1900, onder éénzijdig afgewolfd zadeldak, gedekt met Oud-Hollandse pannen, bezit meerruits schuifvensters, was wellicht in oorsprong een boerderij, maar werd later als dienstwoning ingericht. Het rechter blokje bezit een zadeldak gedekt met Oud-Hollandse pannen. Tussen de blokjes een boomgaard en een gepotdekseld schuurtje onder pannen schilddak. Ter linkerzijde van het linker blokje een vroeg 19e eeuwse bakstenen stal onder langgerekt wolfsdak, gedekt met Oud-Hollandse pannen. WAARDERING Van algemeen belang: - vanwege de karakteristieke architectonische vormgeving; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515146
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederzetting in Heeze

Jachthuis

Boschlaan 31
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
JACHTHUIS, Boslaan 31 In oostelijke richting in het park, op de scheiding van de twee bospercelen, gelegen ornamentele dienstwoning in cha..

Tuinmans- of rentmeesterwoning

Boschlaan 10
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
TUINMANS- OF RENTMEESTERWONING, Boslaan 10-12 In de landelijke villa-stijl uit ca 1905. Rode baksteen op meervoudig rechthoekige grondslag..

Oude kasteel Eymerick

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
HET OUDE KASTEEL EYMERICH, met KEERMUUR en KOETSHUIS/GARAGE, Kapelstraat 25 Het kasteel vormde blijkens de omschrijving in het register van ..

Kasteel Heeze

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
KASTEEL HEEZE, Kapelstraat 25 Het kasteel Heeze is gelegen aan het eind van een 500 m lange oprijlaan, die ten oosten van de kom van het d..

Kasteel Heeze: stalgebouwen

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
STALGEBOUWEN AAN DE BINNENPLAATS, Kapelstraat 25 In 1735 werden om de ruimte achter het kasteel aan drie zijden lage bebouwing aangebracht..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)