Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Heeze: sluiswerken in Heeze

Tuin Park Landgoed

Kapelstraat 25
5591HC Heeze (gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant

Bouwjaar: eind 19e eeuw


Beschrijving van Kasteel Heeze: sluiswerken

SLUISWERKEN, Kapelstraat 25 Twee eenvoudige bakstenen sluisjes met keermuren, eind 19e eeuw, waarmee de waterstand in de grachten kan worden gereguleerd, bevinden zich in de zuidoost en de noordwesthoek van de omgrachting. Het water wordt begrensd door kleine gemetselde kaden. Met houten schuiven kan de waterdoorvoer worden geregeld. Afwateringssluis in de zuidoosthoek van de buitenste gracht met haaks opgaande bakstenen keermuren en ijzeren sluis. In de noordwesthoek dubbele sluis met bakstenen doorlaat en keermuren met boven de sluisopening een gietijzeren brug met gietijzeren balustrade. Eind 19e eeuw. WAARDERING Van algemeen belang: - als karakteristiek, maar vooral ook functioneel onderdeel van de buitenplaats van belang voor de waterbeheersing; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - vanwege de industrieel-archeologische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515144
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Heeze: sluiswerken in Heeze

Oude kasteel Eymerick

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
HET OUDE KASTEEL EYMERICH, met KEERMUUR en KOETSHUIS/GARAGE, Kapelstraat 25 Het kasteel vormde blijkens de omschrijving in het register van ..

Kasteel Heeze

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
KASTEEL HEEZE, Kapelstraat 25 Het kasteel Heeze is gelegen aan het eind van een 500 m lange oprijlaan, die ten oosten van de kom van het d..

Kasteel Heeze: stalgebouwen

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
STALGEBOUWEN AAN DE BINNENPLAATS, Kapelstraat 25 In 1735 werden om de ruimte achter het kasteel aan drie zijden lage bebouwing aangebracht..

Kasteel Heeze: tuin- en parkaanleg

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
TUIN- EN PARKAANLEG, met onder meer moestuinmuur, schutting, tennishuisje, schappalen, console en hekwerken, Kapelstraat 25 De aanleg van ..

Kasteel Heeze: duiventoren

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
DUIVENTOREN, Kapelstraat 25 Aan het begin van de toegangsweg een bakstenen duiventoren onder leigedekt puntdak, op rechthoekige grondslag ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Heeze: sluiswerken in Heeze

Foto's (1)