Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Heeze: ijskelder in Heeze

Tuin Park Landgoed

Kapelstraat 25
5591HC Heeze (gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Kasteel Heeze: ijskelder

IJSKELDER, Kapelstraat 25 De ijskelder, 18e eeuw, bevindt zich noordoostelijk van het kasteelterrein juist buiten de buitenomgrachting. In de kunstmatig opgeworpen ca 4 m hoge heuvel twee bakstenen keermuren ter weerszijden van de toegang. De ommetselde ronde binnenruimte is toegankelijk via een deur beganegronds, waarboven twee rondboogstrekken, als sporen van twee voormalige entrees, maar mogelijk hebben de bogen ook een ontlastende functie. WAARDERING Van algemeen belang: - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515143
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Heeze: ijskelder in Heeze

Oude kasteel Eymerick

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
HET OUDE KASTEEL EYMERICH, met KEERMUUR en KOETSHUIS/GARAGE, Kapelstraat 25 Het kasteel vormde blijkens de omschrijving in het register van ..

Kasteel Heeze

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
KASTEEL HEEZE, Kapelstraat 25 Het kasteel Heeze is gelegen aan het eind van een 500 m lange oprijlaan, die ten oosten van de kom van het d..

Kasteel Heeze: stalgebouwen

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
STALGEBOUWEN AAN DE BINNENPLAATS, Kapelstraat 25 In 1735 werden om de ruimte achter het kasteel aan drie zijden lage bebouwing aangebracht..

Kasteel Heeze: tuin- en parkaanleg

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
TUIN- EN PARKAANLEG, met onder meer moestuinmuur, schutting, tennishuisje, schappalen, console en hekwerken, Kapelstraat 25 De aanleg van ..

Kasteel Heeze: duiventoren

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
DUIVENTOREN, Kapelstraat 25 Aan het begin van de toegangsweg een bakstenen duiventoren onder leigedekt puntdak, op rechthoekige grondslag ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Heeze: ijskelder in Heeze

Foto's (1)