Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Heeze: stalgebouwen in Heeze

Kasteel Buitenplaats

Kapelstraat 25
5591HC Heeze (gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1735


Beschrijving van Kasteel Heeze: stalgebouwen

STALGEBOUWEN AAN DE BINNENPLAATS, Kapelstraat 25 In 1735 werden om de ruimte achter het kasteel aan drie zijden lage bebouwing aangebracht: een langgerekt stalgebouw met daar haaks op twee korte vleugels onder doorlopend schilddak, waarmee een gesloten binnenplein ontstond. Deze stal- en woongebouwen onde schild- en zadeldaken en met meerruitsvensters aan de buiten(gracht)zijde in U-vorm completeren het carree rond de binnenplaats. In het midden van het stalgebouw een poortdoorgang naar het oude kasteel Eimerick met een fronton aan de binnenzijde en een trapgevel aan de buitenzijde. Ter weerszijden van deze rondboogdoorgang met fronton drie dubbele rondboogstaldeuren met wapenschild; voor het overige enkele entrees met meerruitsvensters. Twee dubbele openslaande smeedijzeren hekken, 18e eeuw, verbinden de stalgebouwen met het hoofdgebouw en markeren de doorgang van de binnenplaats naar de binnentuinen. WAARDERING Stalgebouwen aan de binnenplaats zijn van algemeen belang vanwege - de ouderdom; - de architectonische verschijningsvorm; - de functionele, historische en bouwkundige samenhang met de overige beschermde onderdelen van de historische buitenplaats; - de historische belevings- en ervaringswaarden die in onderdeel 3 besloten liggen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515140
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Heeze: stalgebouwen in Heeze

Oude kasteel Eymerick

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
HET OUDE KASTEEL EYMERICH, met KEERMUUR en KOETSHUIS/GARAGE, Kapelstraat 25 Het kasteel vormde blijkens de omschrijving in het register van ..

Kasteel Heeze

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
KASTEEL HEEZE, Kapelstraat 25 Het kasteel Heeze is gelegen aan het eind van een 500 m lange oprijlaan, die ten oosten van de kom van het d..

Kasteel Heeze: tuin- en parkaanleg

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
TUIN- EN PARKAANLEG, met onder meer moestuinmuur, schutting, tennishuisje, schappalen, console en hekwerken, Kapelstraat 25 De aanleg van ..

Kasteel Heeze: duiventoren

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
DUIVENTOREN, Kapelstraat 25 Aan het begin van de toegangsweg een bakstenen duiventoren onder leigedekt puntdak, op rechthoekige grondslag ..

Kasteel Heeze: ijskelder

Kapelstraat 25
Heeze (Gemeente Heeze Leende)
IJSKELDER, Kapelstraat 25 De ijskelder, 18e eeuw, bevindt zich noordoostelijk van het kasteelterrein juist buiten de buitenomgrachting. In..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Heeze: stalgebouwen in Heeze