Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige panhuis in eclectische bouwstijl in Leiden

Gebouw

Nieuwe Rijn 71
2312JJ Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Voormalige panhuis in eclectische bouwstijl

Inleiding Het voormalige PAKHUIS is omstreeks 1870 ontworpen in eclectische bouwstijl. De stucwerk ornamenten verwijzen naar de engelse Tudorgotiek. Het pand maakt deel uit van de aaneengesloten bebouwing aan de noordoostkant van de Nieuwe Rijn, binnen het beschermd stadsgezicht. Omschrijving Het voormalig pakhuis is over drie bouwlagen boven een hardstenen plint opgetrokken in rode baksteen onder een plat dak. De symmetrische voorgevel is horizontaal geleed door witgeverfde geprofileerde houten waterlijsten. Verticaal is de gevel in drieƫn gedeeld door gepleisterde lisenen, met een keperboogbeƫindiging. De ingang bevindt zich in de middenpartij, die aan de bovenzijde is afgesloten door een gepleisterde keperboog. De gehele gevel is afgedekt door een houten smalle kroonlijst. Op de lisenen grote ijzeren sierankers. Direct onder de keperbogen pleisterwerk met afgeschuinde en rondgesloten spaarvelden. In het metselwerk onder de kroonlijst een tandlijst. Op de begane grond en eerste verdieping gekoppelde rechtgesloten achtruits vensters tussen de houten geprofileerde waterlijsten. Witte houten stijlen tussen de vensters. Onderverdeelde rondboogvensters op de tweede verdieping. De ingang bestaat uit een dubbele houten lattendeur met bovenlichten. Daarboven twee hijsluiken met bovenlichten, waarin een diagonale roedenverdeling. Op de eerste verdieping is het bovenlicht rechtgesloten, op de tweede verdieping keperboogvormig. Waardering Voormalig pakhuis uit omstreeks 1870 van algemeen belang vanwege architectuur-en cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een traditioneel opslaggebouw in eclectische trant met neogotische elementen. Stedenbouwkundig is het pand van grote betekenis als beeldbepalend onderdeel van de gevelwand aan de Nieuwe Rijn. De voorgevel, materiaalgebruik en detaillering van het voormalige pakhuis zijn gaaf bewaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515098
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige panhuis in eclectische bouwstijl in Leiden

Pand met gevel met rechte kroonlijst

Nieuwe Rijn 74
Leiden
Pand met gevel met rechte kroonlijst, 18e eeuw.

Pand met puntgevel met eenvoudige siersmeedankers. Onderpui verbouwd

Nieuwe Rijn 75A
Leiden
Pand met puntgevel met eenvoudige siersmeedankers. 2e helft 16e eeuw. Onderpui verbouwd.

Pand met hoge gevel met rechte kroonlijst. Onderpui verbouwd

Nieuwe Rijn 67
Leiden
Pand met hoge gevel met rechte kroonlijst, 1e helft 18e eeuw. Onderpui verbouwd.

Pand met gepleisterde lijstgevel met eenvoudige siersmeedankers -beneden spitsbogige neogotische toegangsdeuren in midden 19e eeuw opgesierd

Nieuwe Rijn 76
Leiden
Pand met gepleisterde lijstgevel met eenvoudige siersmeedankers -beneden spitsbogige neogotische toegangsdeuren in midden 19e eeuw opgesierd..

Pand met brede bakstenen gevel met pilasters en rechte kroonlijst. Onderpui verbouwd

Nieuwe Rijn 66
Leiden
Pand met brede bakstenen gevel met pilasters en rechte kroonlijst. 1e helft 18e eeuw. Onderpui verbouwd.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)