Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis met stijlkenmerken van het Eclecticisme in Leiden

Woonhuis

Nieuwe Mare 21
2312NL Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1865


Beschrijving van Herenhuis met stijlkenmerken van het Eclecticisme

Inleiding Omstreeks 1865 gebouwd woonhuis van het type HERENHUIS. Het heeft de stijlkenmerken van het Eclecticisme en is een karakteristiek voorbeeld van een woonhuis voor welgestelden uit het derde kwart van de negentiende eeuw. Het met de voorgevel op het water van de Korte Mare georiënteerde huis is een onderdeel van een gesloten gevelwand. Het pand maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht. Omschrijving Vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken woonhuis met twee bouwlagen onder een met pannen gedekt afgeknot schilddak. Vier-assige, gefrijnde, gepleisterde gevel boven een tegen de onderdorpels van de vensters staande, doorgetrokken hardstenen plint. Getoogde gevelopeningen op de begane grond. Gekoppelde profiellijsten met kuiven rondom bovenramen met geprofileerde kalven. Drie T-vensters, de linker met glas-in-lood met diagonale roedenverdeling in alle ramen, de andere twee en de deur alleen diagonale roeden in de bovenramen. Onder een geprofileerd kalf staande paneeldeur met profielranden rond panelen met afgeronde hoeken in de tweede travee. Verdieping met T-vensters (schuiframen) met geprofileerde wisseldorpels en op consoles met acanthusblad motieven steunende grijze onderdorpels. Bovenkant van de vensters in de vorm van een brede schouderboog. Rond de bovenkant van de vensters een profiellijst in de vorm van een samengestelde fantasieboog met in de boogtrommels naar elkaar gekeerde mannen- en vrouwenkopjes in hoog-reliëf. Samengestelde gevellijst (entablement) voorzien van spaarvelden met profielrand tussen neo-barok vormgegeven consoles die een geprofileerde kroonlijst ondersteunen. In het voorste dakschild een houten dakkapel met in oorsprong zinken wangen, houten vleugelstukken met voluten, openslaand venster en een fronton met diepliggend timpaan. Vóór de gevel een hardstenen stoep en een van kettingen en ijzeren kettinghouders en octogonale hardstenen stoeppalen voorziene erfscheiding. Waardering Het uit 1865 daterende, wat betreft exterieur grotendeels gaaf bewaarde herenhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als voor de bouwtijd en functie kenmerkend voorbeeld van en eclectisch woonhuis van de gegoede stand. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515097
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis met stijlkenmerken van het Eclecticisme in Leiden

Linker gedeelte van een pand met verdieping en door pannen gedekt zadeldak, evenwijdig aan de straat, links afgesloten door een puntgevel. Deuromlijst ..

Nieuwe Mare 19
Leiden
Linker gedeelte van een 18e eeuws pand met verdieping en door pannen gedekt zadeldak, evenwijdig aan de straat, links afgesloten door een pu..

Rechter gedeelte van een pand met verdieping en door pannen gedekt zadeldak, evenwijdig aan de straat. Deuromlijsting midden 19e eeuw, cordonlijst en ..

Nieuwe Mare 17
Leiden
Rechter gedeelte van een 18e eeuws pand met verdieping en door pannen gedekt zadeldak, evenwijdig aan de straat. Deuromlijsting midden 19e e..

Twee, achter een eenvoudige lijstgevel van karakter samengetrokken panden, wellicht 17e eeuw, onder schilddaken. Gepleisterde onderpui met pilasters e ..

Korte Mare 16
Leiden
Twee, achter een eenvoudige lijstgevel van karakter 2e kwart 19e eeuw samengetrokken panden, wellicht 17e eeuw, onder schilddaken. Gepleiste..

Pand met bakstenen lijstgevel met gewijzigde rechte kroonlijst. Houten deuromlijsting

Korte Mare 24
Leiden
Pand met bakstenen lijstgevel 18e eeuw met gewijzigde rechte kroonlijst. Houten deuromlijsting.

Pand met lijstgevel

Korte Mare 26
Leiden
Pand met lijstgevel, aanvang 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis met stijlkenmerken van het Eclecticisme in Leiden

Foto's (1)