Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spanjaardsbrug: brugwachtershuisje in Leiden

Weg En Waterwerk

Lage Rijndijk/Oude Rijn
2300AA Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Spanjaardsbrug: brugwachtershuisje

Inleiding BRUGWACHTERSHUISJE, onderdeel van het complex Spanjaardsbrug, daterend uit 1933. Omschrijving Het brugwachtershuisje is opgetrokken in gele baksteen, onder een geknikt koperen schilddak. In de gevels ijzeren roedenvensters en een houten deur boven een granieten trap van drie treden. Het brugwachtershuisje maakt deel uit van een kademuur van het Leidse landhoofd van de Spanjaardsgbrug. Bij het brugwachtershuisje een terras aan het water, toegankelijk via een trap aan de westkant. Het bouwjaar en de naam van de brug zijn in keramiek in de gevels van het brugwachtershuisje aangebracht. Verder zijn de gevels afgewerkt met geruwde granieten dekstenen, sierstenen en schampstenen. Waardering Brugwachtershuis van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als relatief gaaf bewaard en functioneel onderdeel van het complex Spanjaardsbrug. Tevens van situationeel belang vanwege de beeldbepalende ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515075
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Spanjaardsbrug kan verwijzen naar:


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Spanjaardsbrug of met Spanjaardsbrug in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Spanjaardsbrug inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Spanjaardsbrug en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.


Monumenten in de buurt van Spanjaardsbrug: brugwachtershuisje in Leiden

Spanjaardsbrug: ophaalbrug

Lage Rijndijk/Oude Rijn
Leiden
Inleiding OPHAALBRUG, hoofdonderdeel van het complex Spanjaardsbrug, daterend uit 1933. Omschrijving De stalen bovenbouw van de ophaalbr..

Zijlpoortsbrug, gemetselde bogen

Herensingel 53
Leiden
Zijlpoortsbrug. Gemetselde bogen gedateerd 1667. 1913 en 1937 verbouwd.

Heilig Hartschool

Os en Paardenlaan 2
Leiden
Inleiding Het SCHOOLGEBOUW van de rooms-katholieke "Heilig Hartschool" is gebouwd in 1924 in opdracht van de Leidse katholieke gemeenschap ..

Kapel van de R.K. begraafplaats Zijlpoort

Haven 64
Leiden
Kapel van de R.K. begraafplaats aan de Haven bij de Zijlpoort. 1828 door Th. Molkenboer. Neoklassicistische eenbeukige kapel met inwendig ..

Zijlpoort

Haven 62
Leiden
Zijlpoort. Poort ontwerp van W. van der Helm 1667, beeldhouwwerk Rombout Verhulst. Klok 1668, Hemony.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)