Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spanjaardsbrug: ophaalbrug in Leiden

Weg En Waterwerk

Lage Rijndijk/Oude Rijn
2300AA Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Spanjaardsbrug: ophaalbrug

Inleiding OPHAALBRUG, hoofdonderdeel van het complex Spanjaardsbrug, daterend uit 1933. Omschrijving De stalen bovenbouw van de ophaalbrug rust op betonnen landhoofden bekleed met gele baksteen. Stalen liggers, houten brugdek. Eén doorvaaropening met een hoogte van 2.41 meter en een breedte van 10.50 meter. Daarnaast nog één stroomkoker. Het brugdek is 10.00 meter breed, met een rijweg van 6 meter en twee trottoirs van 2 meter. Geklonken gesloten hameistijlen en vakwerk balanspriemen, verbonden door raamwerk liggers. Stalen deuren in de hameistijlen. Lantaarns met abstracte decoraties in top op de brug. De kademuren staan haaks op de brug. IJzeren hekwerk op de brug en op de landhoofden. Het bouwjaar en de naam van de brug zijn in keramiek in de landhoofden aangebracht. Verder zijn de kademuren afgewerkt met geruwde granieten dekstenen, sierstenen en schampstenen. Waardering De Spanjaardsbrug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een ophaalbrug met dubbele hameistijlen uit de jaren '20 tot '40 van de twintigste eeuw. In stedebouwkundig opzicht is de brug van belang vanwege de beeldbepalende ligging op de grens van twee gemeenten en de kruising van drie waterlopen. De brug is grotendeels gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515074
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Spanjaardsbrug kan verwijzen naar:


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Spanjaardsbrug of met Spanjaardsbrug in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Spanjaardsbrug inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Spanjaardsbrug en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.


Monumenten in de buurt van Spanjaardsbrug: ophaalbrug in Leiden

Spanjaardsbrug: brugwachtershuisje

Lage Rijndijk/Oude Rijn
Leiden
Inleiding BRUGWACHTERSHUISJE, onderdeel van het complex Spanjaardsbrug, daterend uit 1933. Omschrijving Het brugwachtershuisje is opgetr..

Zijlpoortsbrug, gemetselde bogen

Herensingel 53
Leiden
Zijlpoortsbrug. Gemetselde bogen gedateerd 1667. 1913 en 1937 verbouwd.

Heilig Hartschool

Os en Paardenlaan 2
Leiden
Inleiding Het SCHOOLGEBOUW van de rooms-katholieke "Heilig Hartschool" is gebouwd in 1924 in opdracht van de Leidse katholieke gemeenschap ..

Kapel van de R.K. begraafplaats Zijlpoort

Haven 64
Leiden
Kapel van de R.K. begraafplaats aan de Haven bij de Zijlpoort. 1828 door Th. Molkenboer. Neoklassicistische eenbeukige kapel met inwendig ..

Zijlpoort

Haven 62
Leiden
Zijlpoort. Poort ontwerp van W. van der Helm 1667, beeldhouwwerk Rombout Verhulst. Klok 1668, Hemony.

Kaart & Routeplanner

Route naar Spanjaardsbrug: ophaalbrug in Leiden

Foto's (1)