Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee lantaarns met zitbanken in Leiden

Overig

Lammenschansweg 40 a
2313DM Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1935


Beschrijving van Twee lantaarns met zitbanken

Omschrijving De basis van de twee LANTAARNS met ZITBANKEN is een grote konische kolom van Ouderzorgsteen. Het basement van de kolom bestaat uit een bank van ongepolijst graniet, op vierkante grondslag met afgeronde hoeken. Diagonaal in de hoeken zijn gootjes uitgehouwen. De kolom daarboven verjongt zich twee maal door middel van een granieten band. Op de top staat op een granieten dekplaatje een lantaarn met een vierkant lichthuis onder een ijzeren kapje. Waardering De lantaarns met zitbanken zijn architectuurhistorisch van algemeen belang als straatmeubialir in de bouwstijl van de Delftse School. In stedebouwkundig opzicht zijn de lantaarns met zitbanken van grote betekenis vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de kerk en de andere onderdelen van het woonwijkje en vanwege de beeldbepalende ligging in het hart van het complex. De lantaarns met zitbanken zijn gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515071
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee lantaarns met zitbanken in Leiden

Sint-Petruskerk: basiliek

Lammenschansweg 40a
Leiden
Inleiding In de traditionalistische trant van de Delftse School uitgevoerde St. Petruskerk met hoge fronttoren. Op 23 april 1935 werd de ee..

Sint-Petruskerk: pastorie

Lorentzkade 16a
Leiden
Omschrijving De PASTORIE van de St. Petruskerk, gebouwd in 1935-36 naar traditionalistisch ontwerp van A.J. Kropholler, is opgetrokken met ..

Reeks rijtjeshuizen, opgetrokken in rode baksteen met twee bouwlagen en kapverdieping onder een hoog zadeldak met rode verbeterde Romaanse pannen en e ..

Zeemanlaan 24
Leiden
Omschrijving Noord-oostelijk aan de Zeemanlaan in 1934-35 gerealiseerde reeks RIJTJESHUIZEN, opgetrokken in rode baksteen met twee bouwlage..

Reeks rijtjeshuizen met beneden- en bovenwoningen

Zeemanlaan 2
Leiden
Omschrijving Aan de noordwestzijde van de Zeemanlaan in 1934-35 gerealiseerde reeks RIJTJESHUIZEN met beneden- en bovenwoningen, opgetrokke..

Reeks rijtjeshuizen, opgetrokken in rode baksteen met twee bouwlagen en kapverdieping onder een hoog zadeldak

Lorentzkade 1
Leiden
Omschrijving Aan de Lorentzkade in 1934-35 gerealiseerde reeks RIJTJESHUIZEN, opgetrokken in rode baksteen met twee bouwlagen en kapverdiep..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee lantaarns met zitbanken in Leiden

Foto's (1)