Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis behorend bij de villa en opgetrokken in Chaletstijl. in Leiden

Kasteel Buitenplaats

Rijnsburgerweg 4
2333AA Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1886


Beschrijving van Koetshuis behorend bij de villa en opgetrokken in Chaletstijl.

Inleiding KOETSHUIS behorend bij de villa uit 1886 en opgetrokken in Chaletstijl. Omschrijving Het koetshuis is in rode baksteen opgetrokken over één bouwlaag onder een schilddak met een sterke zeeg. De gepleisterde plint is afgebiesd met groen geglazuurde keramische tegels, de bovenste helft van de gevels is gepleisterd in houten vakwerk. Het dak steekt over op korbelen en is gedekt met rode geglazuurde tuile-du-Nordpannen. Bolvormige pironnen op de nokeinden en een kleine dakkapel boven de westgevel. In de voorgevel (zuid) is in het midden een smal geveldeel hoger opgetrokken. Het bovenste deel, dat door de goot steekt, is voorzien van een opgeklampt (hooi)luik. Zowel dit deel als de dakkapel worden afgedekt door een zadeldakje met windveren en een sierspant. De rechtgesloten schuifvensters hebben bovenlichten met roeden en gepleisterde waterdorpels. De eveneens rechtgesloten opgeklampte deuren zijn voorzien van kleine ruitjes. De voorgevel wordt geleed door twee deuren met bovenlichten aan weerszijden van een venster met bovenlicht, waarboven zich het (hooi)luik bevindt. In de linker zijgevel (west) twee inrijdeuren, in de rechter zijgevel (oost) twee vensters. Waardering Het koetshuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde wegens functie en Chaletstijl. Voorts heeft het koetshuis ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel behorende bij de villa. Het exterieur van het koetshuis is zeer gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515063
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis behorend bij de villa en opgetrokken in Chaletstijl. in Leiden

Villa, oorspronkelijk als directeurswoning gebouwd behorend bij het academisch ziekenhuis, in neo-Franse Renaissancestijl

Rijnsburgerweg 4
Leiden
Inleiding VILLA, oorspronkelijk als directeurswoning gebouwd behorend bij het academisch ziekenhuis, in neo-Franse Renaissancestijl uit 18..

Twee poortgebouwen van het uitgebreide academische ziekenhuiscomplex, waarvan na sloop slechts enkele delen resteren

Rijnsburgerweg 8
Leiden
Inleiding Twee POORTGEBOUWEN van het uitgebreide academische ziekenhuiscomplex, waarvan na sloop slechts enkele delen resteren. De villa di..

Poortgebouw

Rijnsburgerweg 10
Leiden
Inleiding Het hoofdgebouw van het Academisch ZIEKENHUIS is gebouwd in de periode van 1925 tot 1928. Het hoofdgebouw maakte deel uit van het..

De Keet

Rijnsburgerweg 35
Leiden
Inleiding Naar ontwerp van architect H.J. Jesse (1860-1943), in 1905- 1906 gebouwd eigen WOONHUIS met ATELIER. Het huis is vormgegeven in e..

Herenhuis

Stationsweg 27
Leiden
Inleiding Het HERENHUIS aan de Stationsweg 27 werd in 1895 ontworpen door Christiaan Bernhard Posthumus Meyjes (1858-1922) in de stijl van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis behorend bij de villa en opgetrokken in Chaletstijl. in Leiden

Foto's (1)