Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sterrewacht - heliometergebouw in Leiden

Gebouw

Sterrenwachtlaan 5
2311GW Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1900-1905


Beschrijving van Sterrewacht - heliometergebouw

Inleiding De kleine meetkoepel (OBSERVATORIUM) is ontworpen in een Eclectische bouwstijl met elementen uit de Chaletstijl, daterend rond 1900-1905. Het meetkoepeltje had een schuifdak, waardoor met een kijker gecontroleerd kon worden of de grote kijker van het hoofdgebouw goed in het zenith stond. Het schuifdak is inmiddels vastgezet. Omschrijving De kleine meetkoepel is op een rechthoekige plattegrond in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken onder een zadeldak met flauwe hellingen. Onder de dakrand rondom een aan de onderkant gelobd gevelbeschot. De gemetselde plint wordt afgedekt door een hardstenen deklijst. In de gevels gele baksteen op de hoeken en speklagen van gele baksteen. In de westelijke eindgevel een rechtgesloten houten deuren. In de andere drie gevels vensters boven waterdorpels met geglazuurde bakstenen. Waardering De kleine meetkoepel is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde wegens de rol die het binnen het Sterrenwacht-complex heeft gespeeld in het onderwijs en in de sociaal-economische en historische ontwikkeling van Leiden alsmede wegens het ontwerp in een Eclectische bouwstijl met elementen uit de Chaletstijl. De meetkoepel heeft een hoge ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de andere gebouwen van het Sterrenwacht-complex. Het exterieur en interieur van het pand zijn vrijwel gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515055
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude Sterrewacht
Oude Sterrewacht Leiden.png
Locatie Kaiserstraat 63 / Sterrenwachtlaan 11, 2311 GP Leiden
Coördinaten 52° 9′ NB, 4° 29′ OL
Oude Sterrewacht
Oude Sterrewacht
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Oude Sterrewacht

De Oude Sterrewacht is het voormalige observatoriumgebouw van de Sterrewacht van de Universiteit Leiden.

Het gebouw is een rijksmonument en ligt op een markante locatie naast de Hortus botanicus Leiden op de kop van een voormalig bolwerk aan de Witte Singel. Het door architect Henri Camp ontworpen gebouw werd in 1861 in gebruik genomen.

Geschiedenis

Frederik Kaiser gaf al in 1854 een eerste ontwerp van een Sterrewacht in het tijdschrift Lectuur voor de Huiskamer. Zijn plan werd echter niet uitgevoerd, wel het voorstel dat beschreven is in het eerste deel der annalen der Sternwarte in Leiden, uitgegeven in 1868:

"De nieuwe sterrewacht is gebouwd midden tussen twee vleugels, waarvan de eerste de woning is van de directeur, de andere van de twee observatoren en de twee custoden, waarvan één instrumentmaker moet zijn. Een voornaamste vereiste is dat dit gehele personeel aan de sterrewacht woont en aan dat vereiste is voldaan. De sterrewacht zelf bevat ruime vertrekken voor elk der instrumenten, die gebruikt worden, voor de boekerij, voor de rekenkamers der observatoren en rekenaars, een collegekamer en een instrumentmakerswerkplaats."

De regering toonde zich echter ongenegen om in de staatsbegroting de post op te nemen voor de stichting van een sterrewacht. De politicus Jonkheer Daniël Théodore Gevers van Endegeest deed nu een beroep op het Nederlandse volk. Zowel studenten en hoogleraren van de Universiteit van Leiden, maar ook anderen, brachten een aanzienlijke som bijeen, waarvan een sterrewacht in Leiden gesticht kon worden. Pas toen, in 1856, werd door de minister van Binnenlandse Zaken Gerrit Simons de post op de staatsbegroting gezet.

In 1861 werd onder leiding van F. Kaiser een nieuw en groter observatorium gebouwd op een terrein dat gedwongen werd afgestaan door de Hortus botanicus. In de oude sterrenwacht konden slechts relatieve plaatsbepalingen van hemellichamen worden verricht. De nieuwe werd volgens Kaisers plan ook ingericht voor het uitvoeren van zogenaamde absolute, d.i. onafhankelijke bepalingen. Het werktuig daarvoor was de meridiaancirkel, een kostbaar instrument. Dit werd op 20 april 1861 ontvangen, gemaakt door de firma Pistor Martins te Berlijn, en was na verloop van weinig dagen op de daarvoor bestemde pilaren opgesteld. Naar Kaiser herinnert nog de naam Kaiserstraat, een straat tussen het Rapenburg en de Witte Singel.

De Sterrenwacht, in een afgesloten stuk van de Hortus, was een enclave in de stad Leiden. Het gebouw bevatte niet alleen werkkamers en koepels met telescopen, maar ook woningen van de hoogleraren en van enkele instrumentmakers, terwijl op het terrein nog enkele kleine woningen stonden die bewoond werden door (vrijgezelle) assistenten. Het geheel was een kleine, besloten leefgemeenschap die in stand is gebleven tot 1974, toen het instituut werd overgeplant naar een nieuw gebouw aan de Wassenaarseweg, ver uit het centrum.

Van 2009 t/m 2011 is het gebouw grootscheeps gerenoveerd. Het gebouw doet tegenwoordig dienst als collegeruimte voor de Rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Aanvankelijk was het enkel bedoeld voor opleidingen en cursussen aan professionals zoals advocaten, maar door ruimtenood wordt in het gebouw ook geregeld lesgegeven aan de rechtenstudenten zelf. In de kelder is een bezoekerscentrum geopend, dat te bereiken is via de Hortus Botanicus. Er worden rondleidingen gegeven naar de antieke telescopen.

Belvédère Academia

Belvédère Academia is thans eigenaar van het gebouw en verhuurt het op absolute triple-net voorwaarden aan de universiteit. Deze NV heet voluit Belvédère Academia Leiden University N.V.. De NV Belvédère werd in 2011 op instigatie van het Leids Universiteits Fonds (LUF) opgericht. Het is een beleggingsinstelling die onder toezicht van de AFM te Amsterdam staat en aan tal van regels moet voldoen. Het doel was om obligaties onder de alumni uit te geven. Op deze manier konden de obligatiehouders een (tijdelijk) fiscaal voordeel behalen in de vorm van een extra heffingskorting tot 2013 plus een vrijstelling voor beleggingen in cultuurfondsen. Er was verder een relatief hoge rente van 3% en men kon aldus de Universiteit financieel nog steunen. De obligaties zouden eeuwigdurend zijn en niet worden afgelost. De verhandelbaarheid van de stukken was onduidelijk en zou buiten de Effectenbeurs om moeten plaatsvinden. Men had hierbij gekeken naar fundraising door universiteiten in het buitenland en gemeend dat dit hier ook zou aanslaan. Wegens een gebrek aan belangstelling is dit plan nog in het najaar van 2011 ingetrokken. Men heeft de wel geïnteresseerde alumni ter compensatie een kosteloos jaarabonnement op de Hortus aangeboden. Het betekent dat alle kosten voor onderhoud en instandhouding, verzekering, schoonmaak en belastingen en aansprakelijkheden en alle overige aan de gebouwen gerelateerde kosten voor rekening van de universiteit zijn. N.V. Belvédère Academia mag ongeveer een derde van de oude Sterrewacht gebruiken voor het houden van exposities, tentoonstellingen en andere museale activiteiten.[1]

Trivia

  • Het gebouw was een van de deelnemers aan het televisieprogramma BankGiro Loterij Restauratie 2007, waarin diverse monumenten de strijd aanbonden om een restauratiesubsidie, maar het viel buiten de prijzen.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Sterrewacht - heliometergebouw in Leiden

Gebouwencomplex van de Leidse sterrenwacht, gebouwd op een bolwerk aan de westzijde van de stad, dat daarvoor deel uitmaakte van de Hortus Botanicus

Sterrenwachtlaan 5
Leiden
Sterrenwachtlaan 5, 5a, 6, 7, 8, 9, onderverdeeld in Sterrenwachtlaan 5/5a, 6 en 7/8/9. Gebouwencomplex van de Leidse sterrenwacht, gebouwd..

Sterrewacht - kleine meetkoepel

Sterrenwachtlaan 5
Leiden
Inleiding Het heliometergebouw (OBSERVATORIUM) is in 1877 ontworpen door Petrus J.H. Cuypers (1827-1921) en in 1878 voltooid. De 'Zunderman..

Woning directeur Universiteitsmanega. Voormalige gebouw van het Statencollege in voormalig Cellebroederklooster. Poort met paardehoofd, alles gepleist ..

Kaiserstraat 13
Leiden
WONING directeur Universiteitsmanega. V.m. gebouw van het Statencollege 1592 in v.m. Cellebroederklooster, 1620, verbouwd, 1800 opgeheven. H..

Pand met tuitgevel, met hardstenen stoeppalen

Kaiserstraat 11
Leiden
Pand met tuitgevel, 2e helft 17e eeuw, met hardstenen stoeppalen.

Achterzijde voormalige Statencollege

5e Binnenvestgracht 7
Leiden
Achterzijde v.m.Statencollege. Ingang Kaiserstraat tussen 13 en 15, verbouwd in 1620 door Hendrick Jacobszn.Staets.

Kaart & Routeplanner

Route naar Sterrewacht - heliometergebouw in Leiden