Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Barend van Namenshof: rijtje met vier hofjeswoningen in Leiden

Woonhuis

Barend van Namenshof 9
2311PX Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van Barend van Namenshof: rijtje met vier hofjeswoningen

Omschrijving Het rijtje met vier HOFJESWONINGEN is over één bouwlaag opgetrokken in rode baksteen boven een hardstenen plint, op een rechthoekige plattegrond. Het geheel wordt afgedekt door een zadeldak met rode geglazuurde verbeterde Hollandse pannen, een gootlijst op klampen en twee gemetselde schoorstenen. Aan de voorkant (oost) vier vlakgedekte dakkapellen met drie negenruits vensters. De aan elkaar grenzende woningen zijn gespiegeld gebouwd. In de voorgevel heeft iedere woning een kruisvenster en een smalle uitbouw met een paneeldeur met tweedelig bovenlicht in de zijgevel en een negenruits venster in de voorkant. De uitbouwen van nummer 10 en 11 grenzen aan elkaar. Waterdorpels van geglazuurde baksteen onder de schuiframen, zesruits ramen in het bovenste gedeelte van de kruisvensters, luiken aan weerszijden van het onderste gedeelte van de vensters. IJzeren tandlijstjes op de bovendorpel van de kozijnen, onder rollagen. Haaks op de voorgevel, tegenover de uitbouwen staan gemetselde banken met houten zittingen, van elkaar gescheiden door muurtjes. De stoep voor de woningen is bekleed met geglazuurde tegels. Waardering Het rijtje met drie hofjeswoningen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een representatief vroeg twintigste eeuws hofje. Het is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de Nieuw-Historiserende stijl met Oud-Hollandse elementen en als kenmerkend ontwerp in het veelzijdige oeuvre van W.C. Mulder. Stedebouwkundig gezien is het rijtje hofjeswoningen van belang vanwege de visuele en functionele relatie met de andere onderdelen van het hofje. Het exterieur van het pand is nog bijzonder gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515043
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Barend van Namenshof: rijtje met vier hofjeswoningen in Leiden

Barend van Namenshof: hofjeswoning

Barend van Namenshof 8
Leiden
Omschrijving De HOFJESWONING telt één bouwlaag en is gebouwd op een rechthoekige plattegrond met afgeschuinde hoeken aan de voorkant (zui..

Barend van Namenshof: poortje

Hoefstraat 12
Leiden
Omschrijving Het POORTJE dat toegang biedt tot het Barent van Namenshofje, is opgenomen in de omringende bebouwing. Aan de straatkant wordt..

Samuel de Zee's hof (met 21 woningen)

Doezastraat 16
Leiden
Samuel de Zee's hof met 21 woningen. 19e eeuws poortje met opschriftsteen 1723. Een tweede poort met zelfde datum. Regentenkamer, 1743, v..

Barend van Namenshof

Barend van Namenshof 1
Leiden
Omschrijving De HOFJESWONING met regentenkamer is over één bouwlaag in rode baksteen opgetrokken boven een hardstenen plint. Het symmetri..

Barend van Namenshof: dubbele hofjeswoning

Barend van Namenshof 1
Leiden
Omschrijving De dubbele HOFJESWONING is gebouwd op een rechthoekige plattegrond met afgesnoten hoeken aan de voorkant (noord). De gevels zi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Barend van Namenshof: rijtje met vier hofjeswoningen in Leiden