Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Barend van Namenshof: hofjeswoning in Leiden

Woonhuis

Barend van Namenshof 8
2311PX Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van Barend van Namenshof: hofjeswoning

Omschrijving De HOFJESWONING telt één bouwlaag en is gebouwd op een rechthoekige plattegrond met afgeschuinde hoeken aan de voorkant (zuid). De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen boven een hardstenen plint. Het pand wordt afgedekt door een schilddak met afgesnoten hoeken, rode geglazuurde verbeterde Hollandse pannen en een gootlijst op klampen. Aan de voorkant een vlakgedekte dakkapel met drie negenruits vensters, in het oostelijk dakvlak één met twee vensters. In de voorgevel (zuid) een paneeldeur met een tweedelig bovenlicht tussen twee kruisvensters, in de afgeschuinde geveldelen een venster met bovenlicht en in de zijgevels een kruisvenster. Waterdorpels van geglazuurde baksteen onder de schuiframen, zesruits ramen in het bovenste gedeelte van de kruisvensters of in de bovenlichten. Luiken aan weerszijden van het onderste gedeelte van de vensters. IJzeren tandlijstjes op de bovendorpel van de kozijnen, onder rollagen. Tegen de voorgevel staat een gemetselde bank met houten zitting voor het rechter venster (oost). Waardering De hofjeswoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een representatief vroeg twintigste eeuws hofje. Het is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de Nieuw-Historiserende stijl met Oud-Hollandse en Neo-Barok elementen en als kenmerkend ontwerp in het veelzijdige oeuvre van W.C. Mulder. Stedebouwkundig gezien is de hofjeswoning van belang vanwege de visuele en functionele relatie met de andere onderdelen van het hofje. Het exterieur van het pand is nog bijzonder gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515042
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Barend van Namenshof: hofjeswoning in Leiden

Barend van Namenshof: rijtje met vier hofjeswoningen

Barend van Namenshof 9
Leiden
Omschrijving Het rijtje met vier HOFJESWONINGEN is over één bouwlaag opgetrokken in rode baksteen boven een hardstenen plint, op een rech..

Barend van Namenshof: poortje

Hoefstraat 12
Leiden
Omschrijving Het POORTJE dat toegang biedt tot het Barent van Namenshofje, is opgenomen in de omringende bebouwing. Aan de straatkant wordt..

Barend van Namenshof

Barend van Namenshof 1
Leiden
Omschrijving De HOFJESWONING met regentenkamer is over één bouwlaag in rode baksteen opgetrokken boven een hardstenen plint. Het symmetri..

Barend van Namenshof: dubbele hofjeswoning

Barend van Namenshof 1
Leiden
Omschrijving De dubbele HOFJESWONING is gebouwd op een rechthoekige plattegrond met afgesnoten hoeken aan de voorkant (noord). De gevels zi..

Barend van Namenshof: rijtje met drie hogjeswoningen

Barend van Namenshof 5
Leiden
Omschrijving Het rijtje met drie HOFJESWONINGEN is over één bouwlaag opgetrokken in rode baksteen boven een hardstenen plint, op een rech..

Kaart & Routeplanner

Route naar Barend van Namenshof: hofjeswoning in Leiden