Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Barend van Namenhof: dubbele hofjeswoning in Leiden

Woonhuis

Barend van Namenshof 3
2311PX Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van Barend van Namenhof: dubbele hofjeswoning

Omschrijving De dubbele HOFJESWONING is over één bouwlaag opgetrokken in rode baksteen boven een hardstenen plint, op een rechthoekige plattegrond. Het geheel wordt afgedekt door een zadeldak met rode geglazuurde verbeterde Hollandse pannen, een gootlijst op klampen en een gemetselde schoorsteen centraal op de nok. Aan de voorkant (west) twee vlakgedekte dakkapellen met drie negenruits vensters. De woningen zijn gespiegeld gebouwd. In de voorgevel (west) tussen paneeldeuren met een tweedelig bovenlicht, twee kruisvensters onder rollagen met schuiframen en waterdorpels van geglazuurde baksteen. Zesruits ramen in het bovenste gedeelte van de kruisvensters, luiken aan weerszijden van het onderste gedeelte van de vensters. IJzeren tandlijstjes op de bovendorpel van de kozijnen. Haaks op de voorgevel staan twee gemetselde banken met houten zittingen, van elkaar gescheiden door een muurtje. Waardering De dubbele hofjeswoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een representatief vroeg twintigste eeuws hofje. Het is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de Nieuw- Historiserende stijl met Oud-Hollandse elementen en als kenmerkend ontwerp in het veelzijdige oeuvre van W.C. Mulder. Stedebouwkundig gezien is de dubbele hofjeswoning van belang vanwege de visuele en functionele relatie met de andere onderdelen van het hofje. Het exterieur van het pand is nog bijzonder gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515040
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Barend van Namenhof: dubbele hofjeswoning in Leiden

Barend van Namenshof

Barend van Namenshof 1
Leiden
Omschrijving De HOFJESWONING met regentenkamer is over één bouwlaag in rode baksteen opgetrokken boven een hardstenen plint. Het symmetri..

Barend van Namenshof: dubbele hofjeswoning

Barend van Namenshof 1
Leiden
Omschrijving De dubbele HOFJESWONING is gebouwd op een rechthoekige plattegrond met afgesnoten hoeken aan de voorkant (noord). De gevels zi..

Barend van Namenshof: poortje

Hoefstraat 12
Leiden
Omschrijving Het POORTJE dat toegang biedt tot het Barent van Namenshofje, is opgenomen in de omringende bebouwing. Aan de straatkant wordt..

Barend van Namenshof: rijtje met drie hogjeswoningen

Barend van Namenshof 5
Leiden
Omschrijving Het rijtje met drie HOFJESWONINGEN is over één bouwlaag opgetrokken in rode baksteen boven een hardstenen plint, op een rech..

Barend van Namenshof: hofjeswoning

Barend van Namenshof 8
Leiden
Omschrijving De HOFJESWONING telt één bouwlaag en is gebouwd op een rechthoekige plattegrond met afgeschuinde hoeken aan de voorkant (zui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Barend van Namenhof: dubbele hofjeswoning in Leiden