Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Barend van Namenshof: poortje in Leiden

Overig

Hoefstraat 12
2311PS Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1730 (opgericht) 1788 (vernieuwd)


Beschrijving van Barend van Namenshof: poortje

Omschrijving Het POORTJE dat toegang biedt tot het Barent van Namenshofje, is opgenomen in de omringende bebouwing. Aan de straatkant wordt de doorgang overdekt door een in rode baksteen gemetselde segmentboog. Boven de segmentboog een hardstenen gevelsteen met wapenschild, festoenen en een inscriptie: "Het hofje van Barent van Namen. Opgerigt anno 1730. Verniewt anno 1788". Poortdoorgang, segmentboog en gevelsteen bevinden zich in een rechthoekige in rode baksteen gemetselde lijst met hardstenen aanzet- en schampstenen. In de poort een houten deur en ijzeren hek om de toegang af te sluiten. Waardering Het poortje van het Barent van Namenshofje is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architecuurhistorische waarde wegens de restanten uit de achttiende eeuw en als onderdeel van een representatief vroeg twintigste eeuws hofje. Stedebouwkundig gezien is het poortje van belang als enige onderdeel van het hofje aan de openbare weg en vanwege de functionele relatie met de andere onderdelen van het hofje. Het poortje is nog gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515038
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Barend van Namenshof: poortje in Leiden

Barend van Namenshof

Barend van Namenshof 1
Leiden
Omschrijving De HOFJESWONING met regentenkamer is over één bouwlaag in rode baksteen opgetrokken boven een hardstenen plint. Het symmetri..

Barend van Namenshof: dubbele hofjeswoning

Barend van Namenshof 1
Leiden
Omschrijving De dubbele HOFJESWONING is gebouwd op een rechthoekige plattegrond met afgesnoten hoeken aan de voorkant (noord). De gevels zi..

Barend van Namenshof: hofjeswoning

Barend van Namenshof 8
Leiden
Omschrijving De HOFJESWONING telt één bouwlaag en is gebouwd op een rechthoekige plattegrond met afgeschuinde hoeken aan de voorkant (zui..

Barend van Namenshof: rijtje met vier hofjeswoningen

Barend van Namenshof 9
Leiden
Omschrijving Het rijtje met vier HOFJESWONINGEN is over één bouwlaag opgetrokken in rode baksteen boven een hardstenen plint, op een rech..

Barend van Namenhof: dubbele hofjeswoning

Barend van Namenshof 3
Leiden
Omschrijving De dubbele HOFJESWONING is over één bouwlaag opgetrokken in rode baksteen boven een hardstenen plint, op een rechthoekige pl..

Kaart & Routeplanner