Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ziekenpaviljoen in Leiden

Gebouw

1e Binnenvestgracht 33
2312BB Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1876


Beschrijving van Ziekenpaviljoen

Inleiding In 1876 werd de afdeling voor besmettelijke ziekten, die zich aanvankelijk bevond in de westvleugel, buiten het gebouw in drie stenen paviljoens in de tuin ondergebracht. Van de drie paviljoens in de tuin resteert één ZIEKENPAVILJOEN. Dit ziekenpaviljoen is tijdens een latere verbouwing met een verdieping opgehoogd. Omschrijving Het ziekenpaviljoen is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken over twee bouwlagen onder een overstekend zadeldak met leien in Rijndekking, houten goten en windveren. De begane grond is opgetrokken in rode baksteen, de eerste verdieping rondom voorzien van houten gevelbeschot. Op de begane grond twaalfruits schuifvensters onder getoogde achtruits bovenlichten, beide in tweeën gedeeld door een middenstijl. Hardstenen waterdorpels onder de vensters, strekken erboven. Op de verdieping openslaande zesruits vensters onder keperboogvormige drieruits bovenlichten. In beide eindgevels dubbele paneeldeuren met glas en sierijzers onder getoogde achtruits bovenlichten. In de noordelijke eindgevel (die vier vensterassen telt) bevindt de ingang zich in de tweede as van links. In de symmetrische zuidelijke eindgevel (drie vensterassen breed) is de entree centraal geplaatst. Het lichthuis van het dak van het oorspronkelijke éénlagige gebouw, is na de verbouwing ook op het verhoogde gebouw weer aangebracht. Waardering Het ziekenpaviljoen is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde wegens de Eclectische bouwstijl met elementen uit de Chaletstijl. Stedebouwkundig gezien is het paviljoen van algemeen belang vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige onderdelen van het ziekenhuiscomplex. Bovendien is het paviljoen beeldbepalend gesitueerd op één van de voormalige bolwerken van de vesting Leiden en ligt het naast de Morspoort. Het exterieur van het paviljoen is relatief gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515034
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ziekenpaviljoen in Leiden

Morspoort en Morspoortbrug

Morsstraat 64
Leiden
Morspoort en Morspoortbrug. Poort ontwerp W. van der Helm 1668/9. Achtzijdige koepel op rechthoekig benedenstuk. Houten ophaalbrug.

Museum Volkenkunde, voormalige Academisch Ziekenhuis

Steenstraat 1A
Leiden
Inleiding Het academisch ZIEKENHUIS aan de Steenstraat werd in 1867 ontworpen in de stijl van de Neo-Franse Renaissance door Henri F.G.N. C..

Stadstimmerwerf met opschrift "Stadstimmerwerf"

Kort Galgewater 22
Leiden
Stadstimmerwerf, trapgevel met speklagen en zijgevels. Magazijngebouw 1650, woning stadstimmerman 1612, door Lieven de Key of Hendrick Corne..

Pand met fraaie lijstgevel

Steenstraat 35
Leiden
Pand met fraaie lijstgevel.

Sint Salvatorhofje met vijftien woningen. Rondboogpoortje met zandstenen omlijsting en opschrift

Steenstraat 17
Leiden
St. Salvatorhofje met 15 woningen. Rondboogpoortje met zandstenen omlijsting en opschrift. Gesticht in 1636 krachtens testament van de pries..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)