Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beheerderswoning gymnastiekschool in Leiden

Woonhuis

Pieterskerkgracht 5
2311SZ Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1860-1861
Architect: Jan Willem Schaap


Beschrijving van Beheerderswoning gymnastiekschool

Inleiding In 1860-1861 als BEHEERDERSWONING in opdracht van de Maatschappij 'Tot Nut van 't Algemeen' van het gymnastiekschoolcomplex gebouwd woonhuis in eclectische trant. Het behoorde aanvankelijk bij de ernaast staande gymnastiekschool (Pieterskerkgracht 7). De ontwerper van het pand was de latere gemeente-architect J.W. Schaap. Omschrijving Vanuit een rechthoekige plattegrond opgebouwd, onderkelderd pand met twee bouwlagen onder een dwars met hollandse pannen gedekt zadeldak en platte dakdelen. De symmetrische, vijf traveeën brede voorgevel is opgetrokken in schone en gepleisterde baksteen. De gepleisterde geveldelen omlijsten de gevelopeningen. Brede middenpartij met entree. Aan weerszijden van een op hardstenen neut staande bewerkte houten middenstijl een originele deur met hardstenen drempel en gevlochten gietijzeren raamroosters en handgreep. Beide deuren onder segmentboogvormig bovenlicht en eveneens segmentboogvormige overspan- ningsboog. Schijnvoegen in de gepleisterde ingangsomlijsting. Aan weerszijden twee getoogde vensters met achtruits schuiframen en grijze geprofileerde onderdorpels onder strekse boog met sluit- en aanzetstenen van gepleisterde baksteen. Verkropte cordonlijst, gewelfd boven de entree, geprofileerd op de lisenen. Rechtgesloten verdiepingvensters met geprofileerde onderdorpels en openslaande zesruits ramen onder strek met sluitsteen. Geprofileerde liseenbekroning verbonden met eveneens geprofileerde vensteromlijsting met afgeronde hoeken. Gevelbeëindiging in de vorm van een houten kroonlijst met schouderbogen in het fries, een geprofileerde daklijst en een steekkapje met fronton boven een keperboog en geprofileerde rondnis als bekroning van de middentravee. Waardering Uit 1860-61 daterende beheerderswoning van het gymnastiekschoolcomplex van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische alsook typologische waarde als vroeg en uitwendig gaaf bewaard voorbeeld van een dienstwoning ten behoeve van specifiek onderwijs uitgevoerd in een rijk gedetailleerde eclectische trant. Tevens is het woonhuis van belang wegens historisch-functionele en ensemblewaarde in relatie met het naburige gymnastiekgebouw alsook als representatief werk in het oevre van J.W. Schaap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515029
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beheerderswoning gymnastiekschool in Leiden

Gymnastiekschool

Pieterskerkgracht 7
Leiden
Inleiding GYMNASTIEKSCHOOL, in 1860-1861 gebouwd in opdracht van de Maatschappij 'Tot Nut van 't Algemeen', ten behoeve van de schoolgaande..

Ars Aemula Naturae Voormalig aanzienlijk herenhuis, gevel fijngeslepen baksteen met natuurstenen banden. Dorische pilasters zonder hoofdgestel. Attiek ..

Pieterskerkgracht 9
Leiden
V.m. aanzienlijk herenhuis, gevel fijngeslepen baksteen met natuurstenen banden. Dorische pilasters zonder hoofdgestel. Attiek met obelisken..

Pand met gevel aan de Pieterskerkgracht, halsgevel met zandstenen vleugelstukken

Langebrug 19
Leiden
Pand met gevel aan de Pieterskerkgracht, halsgevel met zandstenen vleugelstukken. Anno 1671.

Pand met lijstgevel, ronde bogen boven vensters

Langebrug 15
Leiden
Pand met lijstgevel, ronde bogen boven vensters, midden 17e eeuw.

Pand met gepleisterde lijstgevel

Langebrug 8
Leiden
Pand met gepleisterde lijstgevel, 17e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Beheerderswoning gymnastiekschool in Leiden

Foto's (1)