Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groeneveldstichting: reeks van acht hofjeswoningen in Leiden

Gebouw

Groeneveldstichting 1
2312XM Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1882


Beschrijving van Groeneveldstichting: reeks van acht hofjeswoningen

Inleiding Reeks van acht hofjeswoningen, deeluitmakend van het complex van de Groeneveldstichting, gesitueerd in de vroegere predikantentuin en in oorsprong bestemd voor predikantsweduwen of bejaarde predikantsdochters. de langgerekte reeks is uitgevoerd in sobere eclectische trant. Omschrijving Hofje met een rij van acht woningen met verdieping onder een met verbeterde hollandse pannen gedekt zadeldak. de zestien traveeën tellende voorgevel opgetrokken in baksteen en verlevendigd met accenten van kalkzandsteen. Gelijkmatige gevelindeling met rechtgesloten gevelopeningen met op de begane grond beurtelings een T- venster links of rechts van de gepaard geplaatste paneeldeuren met geprofileerd kalf en bovenlicht. Alle rechte gevelopeningen op de begane grond onder strekse bogen met sluit- en aanzetstukken van kalkzandsteen. De onderdorpels van de minder hoge verdiepingingvensters zijn onderaan met elkaar verbonden door een als cordonlijst functionerende rand van uitgemetselde kalkzandsteen. De afwisselend bredere en smallere verdiepingvensters steken licht in de wit geschilderde, gepleisterde kroonlijst met geprofileerde onderrand en eveneens geprofileerde gootlijst. De woning met huisnummer 5 bevat inwendig nog de meeste oorspronkelijke onderdelen, zoals in de gang vier paneeldeuren en een met natuursteen bedekte vloer. Woonkamer met marmeren schouw, een kleine achterkamer met roedenverdeling in hoog venster. Stucplafond in beide kamers. Onder de trap een voorraadkast. Grotendeels in oorspronkelijke staat verkerende keuken met granito vloer, laag, houten keukenblok met een granito aanrechtblad, alsmede originele keukenkasten. Houten trap en trappaal met betimmerd trapgat. Waardering De uit 1882 daterende hofjeswoningen van het complex van de Groeneveldstichting met bijbehorende onderdelen zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, als overwegend gaaf bewaard en karakteristiek voorbeeld van laat-negentiende eeuwse charitatieve huisvesting. Tevens is de reeks van belang wegens ensemblewaarde wegens de historisch-functionele relatie met het toegangverlenende voormalige predikantswoonhuis en de bijbehorende tuin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515027
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Groeneveldstichting
Timpaan Groeneveldstichting
Timpaan Groeneveldstichting
Basisgegevens
Locatie Oude Vest 41
Gesticht in 1878
Gesticht door Eduard Cornelis Groeneveld
Huizen 9
Architect W.F. van der Heijden
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 515025
Portaal  Portaalicoon   Leiden

De Groeneveldstichting is een van de jongste hofjes van Leiden, gelegen aan de Oude Vest nabij de Leidse Schouwburg. Het hofje werd gesticht in 1878 door Eduard Cornelis Groeneveld en gebouwd in 1882.

Nog steeds is de Groeneveldstichting in gebruik als tehuis voor oudere predikantsweduwen.Monumenten in de buurt van Groeneveldstichting: reeks van acht hofjeswoningen in Leiden

Groeneveldstichting: voormalig predikantswoonhuis

Oude Vest 41
Leiden
Inleiding Voormalig predikantswoonhuis, deeluitmakend van de Groeneveldstichting, in oorsprong gebouwd in rijk uitgevoerde eclectisch neo-r..

Voormalige Waalse Wees- en Oudeliedenhuis, klassicistische bakstenen gevel, hardstenen pilasters. Kroonlijst met fronton

Oude Vest 35
Leiden
V.m. Waalse Wees- en Oudeliedenhuis, klassicistische bakstenen gevel, hardstenen pilasters. Kroonlijst met fronton. Anno 1766, verbouwd 1941..

Leidse Schouwburg

Oude Vest 43
Leiden
Gesticht in 1705, verbouwd in 1764 en 1809. Voorgevel, in neo-classicistische stijl, ontworpen door J.W. Schaap en bestaande uit middenvak e..

Fabriek van Wollen Dekens v/h J. Scheltema Jzn.

Oude Singel 56
Leiden
Inleiding De WOLFABRIEK van de voormalige 'NV fabriek van Wollen Dekens v/h J. Scheltema Jzn.' is in verschillende fasen gebouwd. De besche..

Pand met halsgevel met natuurstenen klauw en vleugelstukken, afgedekt door houten rechte kroonlijst. Hardstenen stoep met smeedijzeren hek

Oude Singel 58
Leiden
Pand met halsgevel met natuurstenen klauw en vleugelstukken, afgedekt door houten rechte kroonlijst. Hardstenen stoep met smeedijzeren hek. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Groeneveldstichting: reeks van acht hofjeswoningen in Leiden

Foto's (1)