Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex de Grote Havenbrug: transformatorgebouw met urinoir in Leiden

Nijverheid Industrie

Havenplein 3
2312GZ Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1929-30


Beschrijving van Complex de Grote Havenbrug: transformatorgebouw met urinoir

Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW met URINOIR uit 1929-30 in de stijl van de Amsterdamse School, onderdeel van het complex de Grote Havenbrug. Omschrijving Het transformatorgebouw met urinoir is opgetrokken over twee bouwlagen in beton met een bekleding van rode baksteen, op een plattegrond van twee in elkaar geplaatste cirkels, onder een plat betonnen dak. Aan de straatkant (oost) een gemetselde bank en de stalen deur van het transformatorgedeelte. Aan de waterkant (west) een trap rond de gevel naar het niveau van het water. Op dit niveau toegang tot het urinoir. IJzeren trapleuning in vormgeving van Amsterdamse School. Lateien van grindbeton als daklijst en boven deur en toegang. Het wapen van Leiden en "AO 1930" in keramische tegels, in de muur tussen de brug en het transformatorgebouw met urinoir. Aan de waterkant is in granieten blokken de inscriptie "Groote Havenbrug" aangebracht. Waardering Het transformatorgebouw met urinoir van de Grote Havenbrug is van algemeen belang vanwege de cultuu- en architectuurhistorische waarde wegens typologie en vormgeving in de stijl van de Amsterdamse School. Stedebouwkundig is het transformatorgebouw met urinoir van belang vanwege de beeldbepalende ligging op een punt waar vier waterwegen elkaar ontmoeten en vanwege de visuele en functionele relatie met de brug en het brugwachtershuisje met politiepost. Het transformatorgebouw met urinoir is vrijwel gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515021
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex de Grote Havenbrug: transformatorgebouw met urinoir in Leiden

Complex de Grote Havenbrug: Rolbasculebrug in de stijl van de Amsterdamse School

Havenplein 3
Leiden
Inleiding ROLBASCULEBRUG daterend uit 1929-1930 in de stijl van de Amsterdamse School, hoofdonderdeel van het complex de Grote Havenbrug. ..

Complex de Grote Havenbrug: brugwachtershuisje met politiepost in Amsterdamse Schoolstijl

Havenplein 3
Leiden
Inleiding BRUGWACHTERSHUISJE met POLITIEPOST uit 1929-30 in Amsterdamse Schoolstijl, onderdeel van het complex de Grote Havenbrug. Omschr..

Drie gevelstenen "Datt Friest" in een latere gevel

Oude Vest 241
Leiden
Drie gevelstenen "Datt Friest" in een latere gevel.

Hoekpand Havenplein. Brede bakstenen lijstgevel. Fraai uithangteken van de voormalige apotheek de "Blauwe Arend". Het pand zet zich aan de zijde van h ..

Haarlemmerstraat 274
Leiden
Hoekpand Havenplein. Brede bakstenen lijstgevel. Fraai uithangteken van de v.m. apotheek de "Blauwe Arend", 2e helft 18e eeuw. Het pand zet ..

Kleine Havenbrug bij de Haven. Enkele gietijzeren draaibrug op gemetselde spil; voorzien van een fabrieksplaat Kon.Ned.Grofsmederij 1870 Leiden (aan H ..

Havenkade 1
Leiden
Kleine Havenbrug, ongd. bij de Haven. Enkele gietijzeren draaibrug op gemetselde spil; voorzien van een fabrieksplaat Kon.Ned.Grofsmederij 1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex de Grote Havenbrug: transformatorgebouw met urinoir in Leiden

Foto's (4)