Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex de Grote Havenbrug: brugwachtershuisje met politiepost in Amsterdamse Schoolstijl in Leiden

Weg En Waterwerk

Havenplein 3
2312GZ Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1929-30


Beschrijving van Complex de Grote Havenbrug: brugwachtershuisje met politiepost in Amsterdamse Schoolstijl

Inleiding BRUGWACHTERSHUISJE met POLITIEPOST uit 1929-30 in Amsterdamse Schoolstijl, onderdeel van het complex de Grote Havenbrug. Omschrijving Het brugwachtershuisje met politiepost is opgetrokken over twee bouwlagen in beton met een bekleding van rode baksteen, op een boonvormige plattegrond, onder een plat betonnen dak. Aan de waterkant (noord) een sterk concave gevel, aan de straatkant (zuid) een flauw convexe gevel. De halfronde korte gevels (oost en west) lopen in een vloeiende lijn over in de lange gevels. Aan de kant van de brug (oost) steekt de begane grond ver uit voor de eerste verdieping. Vensters in houten kozijnen met smalle horizontale bovenlichten en waterdorpels van ongepolijst graniet. Diefijzers op kleine vensters aan straat- en waterkant. In het lage deel een deur naar het gedeelte van de brugwachter, in het hoge deel de deur van de politiepost. Lateien van grindbeton als daklijst en boven vensters. In het brugwachtersdeel nog een betegelde schouw met blauwe en zwarte tegels. Waardering Het brugwachtershuisje met politiepost van de Grote Havenbrug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde wegens typologie en vormgeving in de stijl van de Amsterdamse School. Bovendien is de combinatie van een brugwachtershuisje en een politiepost in één gebouw zeldzaam. Stedebouwkundig is het brugwachtershuisje van belang vanwege de beeldbepalende ligging op een punt waar vier waterwegen elkaar ontmoeten en vanwege de visuele en functionele relatie met de brug en het transformatorhuisje-urinoir. Het huisje is vrijwel gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515020
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex de Grote Havenbrug: brugwachtershuisje met politiepost in Amsterdamse Schoolstijl in Leiden

Complex de Grote Havenbrug: Rolbasculebrug in de stijl van de Amsterdamse School

Havenplein 3
Leiden
Inleiding ROLBASCULEBRUG daterend uit 1929-1930 in de stijl van de Amsterdamse School, hoofdonderdeel van het complex de Grote Havenbrug. ..

Complex de Grote Havenbrug: transformatorgebouw met urinoir

Havenplein 3
Leiden
Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW met URINOIR uit 1929-30 in de stijl van de Amsterdamse School, onderdeel van het complex de Grote Havenbrug. ..

Drie gevelstenen "Datt Friest" in een latere gevel

Oude Vest 241
Leiden
Drie gevelstenen "Datt Friest" in een latere gevel.

Hoekpand Havenplein. Brede bakstenen lijstgevel. Fraai uithangteken van de voormalige apotheek de "Blauwe Arend". Het pand zet zich aan de zijde van h ..

Haarlemmerstraat 274
Leiden
Hoekpand Havenplein. Brede bakstenen lijstgevel. Fraai uithangteken van de v.m. apotheek de "Blauwe Arend", 2e helft 18e eeuw. Het pand zet ..

Kleine Havenbrug bij de Haven. Enkele gietijzeren draaibrug op gemetselde spil; voorzien van een fabrieksplaat Kon.Ned.Grofsmederij 1870 Leiden (aan H ..

Havenkade 1
Leiden
Kleine Havenbrug, ongd. bij de Haven. Enkele gietijzeren draaibrug op gemetselde spil; voorzien van een fabrieksplaat Kon.Ned.Grofsmederij 1..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)