Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex de Grote Havenbrug: Rolbasculebrug in de stijl van de Amsterdamse School in Leiden

Weg En Waterwerk

Havenplein 3
2312GZ Leiden
Zuid Holland

Bouwjaar: 1929-1930


Beschrijving van Complex de Grote Havenbrug: Rolbasculebrug in de stijl van de Amsterdamse School

Inleiding ROLBASCULEBRUG daterend uit 1929-1930 in de stijl van de Amsterdamse School, hoofdonderdeel van het complex de Grote Havenbrug. Omschrijving De onderbouw van de rolbasculebrug bestaat uit een kelder van gewapend beton, de bovenbouw uit geklonken ijzeren liggers met een geasfalteerd houten dek. Landhoofden van stampbeton, bekleed met graniet en rode baksteen. De brug heeft een overspanning van één opening met een doorvaartwijdte van 11.17 meter en doorvaarthoogte van 1.27 meter. Het brugdek is 14.50 meter breed, met een rijweg van 9 meter en twee trottoirs van 2.75 meter. Drie van de kademuren van de landhoofden zijn gebogen, één vormt een rechte lijn. Trappen in de ronding van het landhoofd tussen de brug en het transformatorgebouw met urinoir verschaffen toegang tot een ingang van de kelder onder de brug. In de kelder bevindt zich het tegengewicht van de rolbascule. Rechts van deur drie dichtgezette vensters. Smeedijzeren trapleuning, hekwerk op de brug, twee dubbele sluithekken en relingen op bollen op de kademuren, volgens de ontwerpprincipes van de Amsterdamse School. Zowel staande als liggende verbanden in metselwerk. Geruwde en gebeeldhouwde granieten blokken als schampstenen, dekstenen en sierstenen. Decoratieve smeedijzeren houders van de oorspronkelijke lantaarns op landhoofden direct naast brug. Waardering De Grote Havenbrug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde wegens de typologie en vormgeving in de bouwstijl van de Amsterdamse School. Stedebouwkundig is de brug van belang vanwege de beeldbepalende ligging op een punt waar vier waterwegen elkaar ontmoeten en vanwege de visuele en functionele relatie met het transformatorgebouw met urinoir en het brugwachtershuisje met politiepost. De brug is vrijwel gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515019
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex de Grote Havenbrug: Rolbasculebrug in de stijl van de Amsterdamse School in Leiden

Complex de Grote Havenbrug: brugwachtershuisje met politiepost in Amsterdamse Schoolstijl

Havenplein 3
Leiden
Inleiding BRUGWACHTERSHUISJE met POLITIEPOST uit 1929-30 in Amsterdamse Schoolstijl, onderdeel van het complex de Grote Havenbrug. Omschr..

Complex de Grote Havenbrug: transformatorgebouw met urinoir

Havenplein 3
Leiden
Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW met URINOIR uit 1929-30 in de stijl van de Amsterdamse School, onderdeel van het complex de Grote Havenbrug. ..

Drie gevelstenen "Datt Friest" in een latere gevel

Oude Vest 241
Leiden
Drie gevelstenen "Datt Friest" in een latere gevel.

Hoekpand Havenplein. Brede bakstenen lijstgevel. Fraai uithangteken van de voormalige apotheek de "Blauwe Arend". Het pand zet zich aan de zijde van h ..

Haarlemmerstraat 274
Leiden
Hoekpand Havenplein. Brede bakstenen lijstgevel. Fraai uithangteken van de v.m. apotheek de "Blauwe Arend", 2e helft 18e eeuw. Het pand zet ..

Kleine Havenbrug bij de Haven. Enkele gietijzeren draaibrug op gemetselde spil; voorzien van een fabrieksplaat Kon.Ned.Grofsmederij 1870 Leiden (aan H ..

Havenkade 1
Leiden
Kleine Havenbrug, ongd. bij de Haven. Enkele gietijzeren draaibrug op gemetselde spil; voorzien van een fabrieksplaat Kon.Ned.Grofsmederij 1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex de Grote Havenbrug: Rolbasculebrug in de stijl van de Amsterdamse School in Leiden

Foto's (1)