Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel symmetrisch woonhuis, type villa, Eclectische stijl, in Leerdam

Woonhuis

Spoorstraat 7
4141HA Leerdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van Dubbel symmetrisch woonhuis, type villa, Eclectische stijl,

Inleiding Dubbel symmetrisch WOONHUIS type villa uit 1884 in Eclectische stijl, waarschijnlijk in opdracht van de directeur van de houtzagerij, dhr. Varsseveld, gebouwd. Pand maakt deel uit van de monumentale reeks van drie Eclectische villa's aan de westwand van de Spoorstraat. N.B. Aan de achtergevels van beide panden hebben moderniseringen plaatsgevonden die voor bescherming van ondergeschikt belang zijn. Omschrijving De tweelaagse villa is opgetrokken in rode baksteen met gepleisterde speklagen onder een afgeknot schilddak met een geprofileerde gootlijst en gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Het pand heeft een gepleisterde plint en een cordonlijst, de muuropeningen zijn aan de bovenzijde voorzien van gepleisterde togen met sluitstenen met diamantkop. Voorgevel met middenrisaliet onder een afgeknot schilddak gedekt met losanges waarvan de overkragende gootlijst gedragen wordt door consoles. Centraal boven dit geveldeel een dakkapel met een dubbel vierruits venster binnen een houten omlijsting met wangen. De dakkapel wordt bekroond door een gebogen fronton doorbroken door een klein medaillon met frontonnetje. In het risaliet zijn de beide entrees naar de woningen geplaatst, voorzien van hardstenen trapjes. Op de verdieping zijn twee vensters geplaatst. Aan weerszijden van de risaliet een veranda met houten gecanneleerde zuiltjes en consoles. Daarachter twee terrasdeuren (links deels gewijzigd), op de verdieping aan iedere zijde twee vensters. In linker zijgevel (zuid) een toegevoegde muuropening. De rechter zijgevel is blind. De achtergevel heeft een middenrisaliet voorzien van enkele vernieuwde vensters op de begane grond, op de verdieping een oorspronkelijk en een vereenvoudigd venster. Aan weerszijden van het risaliet zijn de geveldelen voorzien moderne grote vensterpartijen met een terrasdeur op de begane grond en vernieuwd venster op de verdieping. Voor het rechter geveldeel is een houten veranda geplaatst met hardstenen trap naar de lagergelegen tuin. Waardering Het woonhuis, gebouwd in 1884, is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een villa uit het eind van de vorige eeuw. Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in Eclectische stijl gebouwd woonhuis met een uitgebreid decoratieschema. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het woonhuis heeft ensemblewaarde als onderdeel van de reeks monumentale villa's aan de Spoorstraat. Tevens heeft het pand stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging in de kern van Leerdam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514999
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel symmetrisch woonhuis, type villa, Eclectische stijl, in Leerdam

Dubbel asymmetrisch woonhuis, type villa, Eclectische stijl

Spoorstraat 3
Leerdam
Inleiding Dubbel asymmetrisch WOONHUIS van het type villa gebouwd in Eclectische stijl. De opdracht tot de bouw van het huis werd in 1884 g..

Villa in Eclectische stijl

Spoorstraat 11
Leerdam
Inleiding WOONHUIS type villa uit 1876 in Eclectische stijl, waarschijnlijk in opdracht van de directeur van de houtzagerij, dhr. Varssevel..

Slachthuis voor wrakvee

Noordwal 16
Leerdam
Inleiding Het SLACHTHUIS voor wrakvee werd rond 1935 gebouwd naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect van Leerdam, de heer Reijnders. ..

Patriciershuis ter breedte van vijf vensterassen onder schilddak met dakvenster. Kroonlijst met consoles Lod. XIV. Deurpartij met pilasters en Lod. XV ..

Kerkstraat 8
Leerdam
Patriciershuis (XVIII B) ter breedte van vijf vensterassen onder schilddak met dakvenster. Kroonlijst met consoles Lod. XIV. Deurpartij met ..

Voormalig gemeentehuis. Witgepleisterde gevel met driehoekig fronton, gesneden deur en kalf en Empire-schuiframen

Kerkstraat 18
Leerdam
Gemeentehuis. Witgepleisterde gevel (ca. 1800) met driehoekig fronton, gesneden deur en kalf en Empire-schuiframen. Op het dak een torentje...

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel symmetrisch woonhuis, type villa, Eclectische stijl, in Leerdam