Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek in Oosterwijk

Overig

a.d.Lingedijk/Leerd.Oost.
4140AA Oosterwijk (gemeente Leerdam)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van Toegangshek

Inleiding TOEGANGSHEK (2) bij het complex van de begraafplaats. Het hek bestaant uit twee hekpijlers met een hek en is vormgegeven in en gematigde Neo-Classicistische stijl en stamt waarschijnlijk uit het midden van de 19de eeuw. Omschrijving Toegangshek bestaande uit twee gepleisterde en wit geschilderde hekpijlers. De pijlers zijn vierkant met afgeschuinde hoeken en op een eenvoudig basement geplaatst. De pijlers worden afgesloten door piedestal-vormige ornamenten. Het tweedelige hek heeft spijlen eindigend in goudkleurige punten. Aan weerszijden van de pijlers heeft het hek wangen eveneens met spijlen eindigend in goudkleurige punten. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als onderdeel van een bijzondere begraafplaats met een israƫlitisch en een algemeen deel gesitueerd op een voormalig dijksegment. Daarnaast vanwege de eenvoudige vormgeving in een gematigde Neo-Classicistische stijl en de oorspronkelijke staat waarin het hek verkeert. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514993
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek in Oosterwijk

Baarhuisje

a.d. Lingedijk/Leerd.Oost
Oosterwijk (Gemeente Leerdam)
Inleiding BAARHUISJE (3) bij het complex van de begraafplaats, gebouwd in het midden van de 19de eeuw in Traditioneel Ambachtelijk stijl. ..

Begraafplaats omgeven door een haag van laurier, gelegen op een langgerekt perceel op de dijk van een wiel buiten de bebouwde kom van Leerdam, oosteli ..

a.d. Lingend./Oosterwijk
Oosterwijk (Gemeente Leerdam)
Inleiding Aan de Lingedijk bij het dorp Oosterwijk ligt de in 1829 aangelegde BEGRAAFPLAATS(1) een complex vormend tesamen met het toegangs..

Woonhuis van het type villa

Lingedijk 28
Leerdam
Inleiding WOONHUIS van het type villa gebouwd in 1912 in opdracht van de heer J.H.O. Bunge uit Asperen. De villa werd aan de Lingedijk geb..

Hervormde Kerk. Vanwege de daarin aanwezige preekstoel, koperen lezenaar, koperen voorzangerslezenaar, koperen kronen en luidklok

Kerkelaantje 4
Oosterwijk (Gemeente Leerdam)
Herv. Kerk uit 1872. Vanwege de daarin aanwezige preekstoel uit het laatste kwart der 17e eeuw met koperen lezenaar; koperen voorzangerslez..

Boerderij, onder hoog, rieten wolfdak, dat aan de achterzijde een overstek heeft. In de met vlechtingen versierde voorgevel vensters met oude kozijnen ..

Oudendijk 5
Oosterwijk (Gemeente Leerdam)
Boerderij, waarschijnlijk 17e eeuw, onder hoog, rieten wolfdak, dat aan de achterzijde een overstek heeft. In de met vlechtingen versierde ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toegangshek in Oosterwijk