Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vishang (rokerij) in Lemmer

Nijverheid Industrie

Emmakade 7 A
8531DT Lemmer (gemeente Lemsterland)
Friesland

Bouwjaar: 1850-1900 1900 1850-1900


Beschrijving van Vishang (rokerij)

Inleiding 19e eeuwse VISHANG (rokerij),indertijd eigendom van de familie De Rook. De hang, bestemd voor het roken van in dit geval bokking, is een voorbeeld van het hoge type dat veelal voor 1870 in gebruik was en dat een droog en stevig product opleverde(burgerhard). De hang is, zij het deels ingebouwd door een uitbreiding die buiten de bescherming valt, nog vrijwel origineel. Het is een van de laatste hangen van dit type in Lemmer. Een tweede hang, die onderdeel van dit bedrijf uitmaakte, is gesloopt. Omschrijving De bakstenen HANG dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, is opgetrokken in rode baksteen en loopt aan één zijde taps toe. De pannen die de bovenzijde van de hang afdekten ontbreken. In de zuidoostzijde zijn de beluchtingsgaten nog aanwezig, in de noord-westzijde zijn deze dichtgemetseld voor de uitbreiding op het achterste gedeelte van het bedrijf. Waardering De vishang is van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang: - vanwege zijn binding met de sociaal-economische ontwikkeling van Lemmer met name in de tweede helft van de 19de eeuw; - vanwege de bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling, namelijk het roken van "burgerharde" bokking; - vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid van de hang voor de provincie Friesland in het algemeen en het dorp Lemmer in het bijzonder; (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514991
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vishang (rokerij) in Lemmer

Lemsterschutsluis

Binnenhaven 4
Lemmer (Gemeente Lemsterland)
LEMSTERSLUIS met gebouwtjes (Wachthuisjes). In verband met het historisch karakter van Lemmer als havenplaats van bijzonder belang.

Diep pand met omlijste ingang en versierde kroonlijst onder voor- en achter afgeschuind zadeldak met twee dakkapellen en schoorstenen boven voor- en a ..

Nieuwburen 2
Lemmer (Gemeente Lemsterland)
Diep pand onder voor- en achter afgeschuind zadeldak met schoorstenen boven voor- en achterschild. Omlijste ingang, versierde kroonlijst. ..

Pand met verdieping onder zadeldak tegen klokgevel in de plaatselijke trant versierd met gebeeldhouwde aanzetkrullen, lijst en kuifstuk

Schulpen 5
Lemmer (Gemeente Lemsterland)
Pand met volledige verdieping onder zadeldak tegen klokgevel in de plaatselijke trant met gebeeldhouwde aanzetkrullen, lijst, en kuifstuk ve..

Eenvoudig pand onder zadeldak met voorschild gedekt door Friese pannen waarboven schoorsteen

Nieuwburen 4
Lemmer (Gemeente Lemsterland)
Eenvoudig pand onder zadeldak met voorschild waarboven schoorsteen. Voorschild met friese pannen.

De Wildeman (voorm. logement)

Schulpen 6
Lemmer (Gemeente Lemsterland)
Zeven venstertraveeen breed pand vanouds het logement "De Wildeman". Groot schilddak met hoekschoorstenen; waarvoor Vlaamse top met klokgev..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vishang (rokerij) in Lemmer