Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vliethoven, meerdere sokkels in Delfzijl

Tuin Park Landgoed

Zwet 13
9932AA Delfzijl
Groningen

Bouwjaar: tweede en derde kwart 18e eeuw 1725 tweede en derde kwart 18e eeuw


Beschrijving van Vliethoven, meerdere sokkels

Onderdeel 4 Omschrijving SOKKELS, XVIII; op het terrein staan twee verschillende sokkels: a.: sokkel nabij de zuidoosthoek van het huis, XVIIIb; robuuste hardstenen vierkante sokkel in Lodewijk-.XIV-stijl op voetplaat met afgeschuinde hoeken; schacht is aan onderzijde voluutvormig uitzwenkend; op de vlakken laagprofiel met inkrullende voluten en schelpmotief. b.: sokkel in de overtuin, XVIIIc; vierkante zandstenen balustervormige sokkel in Lodewijk -XV-stijl met florale kwabachtige versieringen. Waardering SOKKELS van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de kunst- en cultuurhistorische waarden - als wezenlijke elementen in en als verfraaiing van de tuinaanleg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514968
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vliethoven gezien over het Damsterdiep

Vliethoven is een bij Tuikwerd (gemeente Delfzijl) op ongeveer 2 kilometer ten noorden van Amsweer in de wijk Tuikwerd aan het Damsterdiep gelegen tichelborg, die verbonden was met het Tuikwerder Tichelwerk. Het complex, dat bestaat uit een huis en een overtuin met een boomgaard met twee kleine vijvers, is toegankelijk middels een toegangsdam vanaf het Zwet.

De naam Vliethoven komt voor het eerst voor in 1772[1]. Men vermoedt dat Vliethoven gesticht is in de 17e of begin 18e eeuw. Het rijksmonument Vliethoven wordt beschouwd als van algemeen belang. Als argument wordt gegeven, naast de ouderdom, de "goed bewaarde en herkenbare eenheid van huis met overtuin". Ook is dit één van de weinige nog bestaande buitenplaatsen van de vele die ooit aan het Damsterdiep hebben gelegen, een soortgelijke situatie als die langs de Utrechtse Vecht[2].

Op het terrein van Vliethoven staat een geriatrisch verpleeghuis met dezelfde naam, dat in de jaren 1970 werd opgericht door de Vereniging Tot Christelijke Liefdadigheid, die eerder ook Groot Bronswijk in Wagenborgen oprichtte en later ook Nieuw Woelwijck stichtte. Vliethoven zal in de komende jaren ingrijpende veranderingen ondergaan. Hierbij wordt een nieuwe bebouwing ontwikkeld die de structuur van de oude buitenplaatsen moet terugbrengen[3].

Het landhuis, de tuin en enkele tuinelementen zijn sinds 2005 een rijksmonument.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Vliethoven, meerdere sokkels in Delfzijl

Huis Vliethoven

Zwet 13
Delfzijl
Onderdeel 1 Omschrijving HUIS, XVIII of ouder; streng symmetrisch bakstenen huis, twee kamers diep, op rechthoekige plattegrond evenwij..

Vliethoven, tuinaanleg

Zwet 13
Delfzijl
Onderdeel 2 Omschrijving TUINAANLEG, in huidige vorm XIX; bestaande uit: a. huisplaats b. oostelijke tuin c. overtuin ad a. de huisplaa..

Vliethoven, toegangsdam

Zwet 13
Delfzijl
Onderdeel 3 Omschrijving TOEGANGSDAM, XVIII-XIX; aarden dam opgesloten tussen twee bakstenen keermuren op halfcirkelvormige plattegrond;..

Wierde

tussen Amsweersterweg en Meedhuizerweg Amsweersterweg tussen Amsweersterweg en Meedhuizerweg
Amsweer (Gemeente Delfzijl)
Wierde. Datering: (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage E).

Wierde

Amsweersterweg
Amsweer (Gemeente Delfzijl)
Wierde. Datering:gedeeltelijke bescherming, zie bijlage C.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)