Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Geerestein: Boerderij Griftpark in Woudenberg

Kasteel Buitenplaats

Zuiderbroek 22
3931MB Woudenberg
Utrecht

Bouwjaar: 1837


Beschrijving van Geerestein: Boerderij Griftpark

Omschrijving onderdeel 8: (Griftdijk; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.8) BOERDERIJ 'GRIFTPARK' behorende tot de buitenplaats Geerestein. In de noordhoek van het park ligt een langhuisboerderij gebouwd in chaletstijl in 1837. De boerderij ligt aan een open weide en speelt een belangrijke rol als 'point de vue' in de aanleg. Het witgepleisterde pand met grijze plint bestaat uit één bouwlaag en een hoger opgetrokken middendeel onder een flauw hellend zadeldak met breed overstek aan de voorzijde en een gezaagde dakrand. De voorzijde heeft een balkon gedragen door zuilen. Op begane grond zijn drie vensters met ruitvormige roedenverdeling en luiken aangebracht en op de verdieping drie spitsboogvensters met stores en een amandelvormig licht in de top. Vanaf de verdieping een mooi zicht. Zijgevels voorzien van vensters met ruitvormige roedenverdeling en luiken. In linker zijgevel een toegangsdeur onder een afdakje, ook in de rechtergevel een toegangsdeur met bovenlicht. In het opgelichte deel smalle meerruitsvensters. Waardering BOERDERIJ 'GRIFTPARK' van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de markante ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de architectonische vormgeving in chaletstijl; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514943
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Geerestein: Boerderij Griftpark in Woudenberg

Geerestein: Parkaanleg

Geeresteinselaan 55
Woudenberg
Omschrijving onderdeel 2: (bij Geeresteinselaan 55; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behore..

Schaapskooi

Heetvelderweg 7
Leusden
Inleiding De SCHAAPSKOOI, evenwijdig aan de Heetvelderweg gelegen op het erf van boerderij Ravensloot, dateert uit de tweede helft van de n..

Geerestein: stal

Geeresteinselaan 55a
Woudenberg
Omschrijving onderdeel 7: (bij Geeresteinselaan 55; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.7) STAL behorende tot de buitenplaats Gee..

Geerestein: kinderhuisje Heiligerlee

Geeresteinselaan 55
Woudenberg
Omschrijving onderdeel 6: (bij Geeresteinselaan 55; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.6) KINDERHUISJE 'HEILIGERLEE' behorende to..

Kasteel Geerestein: hoofdgebouw

Geeresteinselaan 57
Woudenberg
Omschrijving onderdeel 1: (Geeresteinselaan 57; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Geerestein). Het in aanzien bl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Geerestein: Boerderij Griftpark in Woudenberg

Foto's (3)