Geerestein: kinderhuisje Heiligerlee in Woudenberg

Geeresteinselaan 55
3931JB Woudenberg

Beschrijving van Geerestein: kinderhuisje Heiligerlee

Omschrijving onderdeel 6: (bij Geeresteinselaan 55; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.6) KINDERHUISJE 'HEILIGERLEE' behorende tot de buitenplaats Geerestein. Schuin achter het hoofdgebouw staat een klein kinderhuisje gebouwd in 1835-1850, dat in 1980 naar de achterzijde is uitgebreid (dit deel is voor de bescherming van ondergeschikt belang). Bij de verbouwing is het rieten schilddak met schulprand vervangen door een met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak met zaagrand. Het witgepleisterde huisje met donkere plint bestaat uit één bouwlaag waarin vierruitsvensters met luiken. De symmetrische drie-assige voorgevel heeft centraal de omlijste dubbele toegangsdeur, waarvoor oorspronkelijk een zuilenportiek stond. Waardering KINDERHUISJE 'HEILIGERLEE' van algemeen belang: - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de markante ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)