Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Geerestein: hek in Woudenberg

Tuin Park Landgoed

Geeresteinselaan 55
3931JB Woudenberg
Utrecht

Bouwjaar: 1830-1840


Beschrijving van Geerestein: hek

Omschrijving onderdeel 5: (bij Geeresteinselaan 55; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.5) HEKKEN behorende tot de buitenplaats Geerestein. Bij de drie toegangslanen tot de buitenplaats staan drie oorspronkelijk identieke hekken gevormd door twee hardstenen pijlers uit ca.1830-1840 waartussen een eenvoudig 18de-eeuws smeedijzeren spijlenhek. De pijlers staan op gemetselde voeten en zijn voorzien van dekplaten met hakwerk van acanthusblad in hoog relief. De twee pijlers bij de overtuin worden bekroond door pijnappels van latere datum. Daarnaast bevindt zich een vierde toegangshek ter hoogte van de bouwhuizen (zie omschrijving onderdeel 10). Waardering HEKKEN van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de markering van de toegangen tot de buitenplaats; - vanwege de decoratieve waarde; - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514940
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Geerestein: hek in Woudenberg

Geerestein: zuidelijk bouwhuis (belhuis)

Geeresteinselaan 53
Woudenberg
Omschrijving onderdeel 4: (Geeresteinselaan 59; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.4) ZUIDELIJK BOUWHUIS (Belhuis) behorende tot d..

Kasteel Geerestein: hoofdgebouw

Geeresteinselaan 57
Woudenberg
Omschrijving onderdeel 1: (Geeresteinselaan 57; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Geerestein). Het in aanzien bl..

Geerestein: toegangshek

Geeresteinselaan 53
Woudenberg
Omschrijving onderdeel 10: (bij Geeresteinselaan 55; op de bijbehorende kaart aangeven met nr.10) TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaa..

Geerestein: kinderhuisje Heiligerlee

Geeresteinselaan 55
Woudenberg
Omschrijving onderdeel 6: (bij Geeresteinselaan 55; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.6) KINDERHUISJE 'HEILIGERLEE' behorende to..

Geerestein: noordelijk bouwhuis

Geeresteinselaan 59
Woudenberg
Omschrijving onderdeel 3: (Geeresteinselaan 53; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) NOORDELIJK BOUWHUIS behorende tot de buiten..

Kaart & Routeplanner