Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Geerestein: zuidelijk bouwhuis (belhuis) in Woudenberg

Kasteel Buitenplaats

Geeresteinselaan 53
3931JB Woudenberg
Utrecht

Bouwjaar: 1740


Beschrijving van Geerestein: zuidelijk bouwhuis (belhuis)

Omschrijving onderdeel 4: (Geeresteinselaan 59; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.4) ZUIDELIJK BOUWHUIS (Belhuis) behorende tot de buitenplaats Geerestein. Als pendant van het noordelijke bouwhuis ligt aan het voorplein een in oorsprong 18de-eeuws eenbeukig bouwhuis (ca.1740), dat in 1834 is witgepleisterd en van natuursteenimitatievoegen is voorzien. In 1834 is de voorgevel tevens voorzien van halfronde stalvensters afgewisseld met deuren met rechthoekige bovenlichten. Tussen 1980-1985 is het pand tot kantoor verbouwd en deels gerestaureerd en aan de achterzijde verdubbeld. Deze toevoeging is voor de bescherming van ondergeschikte betekenis. Bij de restauratie is één rondboogstalvenster (uiterst links) behouden en verder is de gevel voorzien van zesruitsvensters. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit één bouwlaag onder een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt afgewolfd zadeldak. De lijstgevel aan de voorzijde heeft twee dakkapellen met klauwstukken (XIXb) en een excentrisch geplaatste ingangspartij met paneeldeur voorzien van een bovenlicht met snijraam gevat in houten omlijsting met hoofdgestel. De kopse gevel aan de straatzijde bevat twee vensterassen met een klein venster, een zesruitsvenster en twee vierruits verdiepingsvensters, de gevel aan de tuinzijde bevat eveneens twee vensterassen met tuindeuren voorzien van rondboogbovenlichten en vierruits verdiepingsvensters. Waardering BOUWHUIS van algemeen belang: - vanwege de beeldbepalende ligging aan het voorplein; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514939
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Geerestein: zuidelijk bouwhuis (belhuis) in Woudenberg

Geerestein: noordelijk bouwhuis

Geeresteinselaan 59
Woudenberg
Omschrijving onderdeel 3: (Geeresteinselaan 53; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) NOORDELIJK BOUWHUIS behorende tot de buiten..

Geerestein: toegangshek

Geeresteinselaan 53
Woudenberg
Omschrijving onderdeel 10: (bij Geeresteinselaan 55; op de bijbehorende kaart aangeven met nr.10) TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaa..

Kasteel Geerestein: hoofdgebouw

Geeresteinselaan 57
Woudenberg
Omschrijving onderdeel 1: (Geeresteinselaan 57; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Geerestein). Het in aanzien bl..

Geerestein: Boerderij Klein Geerestein

Geeresteinselaan 67
Woudenberg
Omschrijving onderdeel 9: (Geeresteinselaan 67-69; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.9) BOERDERIJ 'KLEIN GEERESTEIN' MET TOREN, ..

Geerestein: kinderhuisje Heiligerlee

Geeresteinselaan 55
Woudenberg
Omschrijving onderdeel 6: (bij Geeresteinselaan 55; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.6) KINDERHUISJE 'HEILIGERLEE' behorende to..

Kaart & Routeplanner

Route naar Geerestein: zuidelijk bouwhuis (belhuis) in Woudenberg

Foto's (1)