Geerestein: noordelijk bouwhuis in Woudenberg

Geeresteinselaan 59
3931JB Woudenberg

Beschrijving van Geerestein: noordelijk bouwhuis

Omschrijving onderdeel 3: (Geeresteinselaan 53; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) NOORDELIJK BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Geerestein. Als pendant van het zuidelijke bouwhuis ligt aan het voorplein een in oorsprong 18de-eeuws eenbeukig bouwhuis (ca.1740), dat in 1834 is witgepleisterd en van natuursteenimitatievoegen is voorzien. In 1834 is de voorgevel tevens voorzien van halfronde stalvensters afgewisseld met deuren met rechthoekige bovenlichten. Tussen 1980-1985 is het pand tot kantoor verbouwd en deels gerestaureerd en aan de achterzijde verdubbeld. Deze toevoeging is voor de bescherming van ondergeschikte betekenis. Bij de restauratie is de dubbele inrijdeur (rechts in de gevel) teruggebracht en functioneren de rondboogstalvensters als bovenlichten van de nieuw aangebrachte vensters. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit één bouwlaag onder een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt afgewolfd zadeldak. De lijstgevel aan de voorzijde heeft twee dakkapellen met klauwstukken (XIXb). De kopse gevels bevatten twee vensterassen met tuindeuren voorzien van rondboogbovenlichten en vierruits verdiepingsvensters. Waardering BOUWHUIS van algemeen belang: - vanwege de beeldbepalende ligging aan het voorplein; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)