Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafkapel voor de familie Prinzen-Raymakers in Helmond

Graf Begraafplaats

Molenstraat 72
5701KH Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Grafkapel voor de familie Prinzen-Raymakers

Inleiding GRAFKAPEL uit 1883 voor de familie Prinzen- Raymakers. Omschrijving Het grafmonument is gebouwd in de vorm van een grafkapel. Het is geheel opgebouwd uit hardsteen en heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak. Na een rechte plint volgt een blokvormig behakt gedeelte, met een brede sierband die afgesloten wordt als aanzetsteen bij de rondbogige ingang aan de voorzijde. De voorzijde heeft enig sierwerk in de vorm van rozetten en een kruis. De toegang wordt afgesloten door een ijzeren hek. Boven de rondboog is een keperboogvormige plaquette met de tekst: begraafplaats der familie W.F. Prinzen-Raymakers - In Spem Resurectionis. De geprofileerde kroonlijst volgt de vorm van de plaquette. De voorgevel wordt bekroond door een kruis. Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de katholieke grafcultuur in Zuid-Nederland en als herinnering aan een der leden van de maatschappelijke elite in de negentiende en vroege twintigste eeuw. Het heeft kunsthistorische waarde als representatief voorbeeld van de ateliermatige produktie van sculptuur. Het heeft ensemble waarde als onderdeel van de beide naast elkaar gelegen complexen van de hervormde en de katholieke begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514935
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafkapel voor de familie Prinzen-Raymakers in Helmond

Poortgebouw, in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding POORTGEBOUW, in 1880 in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge. Omschrijving Het poortgebouw heeft..

Calvariegroep

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding CALVARIEGROEP, daterend uit ca. 1880 en gelegen op een begroeide hoge kunstmatige heuvel. De heuvel ligt aan het eind van het mid..

Hoge staande grafzerk voor het familiegraf Bogaers

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding Hoge staande GRAFZERK voor het familiegraf Bogaers uit de late negentiende eeuw. Het bevindt zich ter rechterzijde van het hoofdp..

Hoge staande grafzerk voor M.W. van Glabbeek

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding Hoge staande GRAFZERK voor M.W. van Glabbeek in Neo-Renaissance-stijl uit 1905, gelegen aan het hoofdpad ter linkerzijde. Omsch..

Grafzerk uit 1896 voor J. Raymakers in strenge Neo-Renaissance stijl

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding GRAFZERK uit 1896 voor J. Raymakers in strenge Neo-Renaissance stijl. Omschrijving Het grafmonument is opgetrokken in de vorm ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafkapel voor de familie Prinzen-Raymakers in Helmond

Foto's (1)