Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafzerk uit 1887 voor het echtpaar J.A. Raymakers in Neo-Barokke stijl in Helmond

Graf Begraafplaats

Molenstraat 72
5701KH Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1887


Beschrijving van Grafzerk uit 1887 voor het echtpaar J.A. Raymakers in Neo-Barokke stijl

Inleiding GRAFZERK uit 1887 voor het echtpaar J.A. Raymakers in Neo-Barokke stijl. Omschrijving Het hardstenen graf, dat is omringd door bewerkte hardstenen paaltjes met kettingen, is ontworpen in de vorm van een grafkapel met een vierkante plattegrond. De stèle verjongt naar boven toe en heeft een vierzijdig koepeldak met daarop een kruis. De eerste smalle geleding heeft kransen, in de tweede geleding zitten segmentboognissen met fronton en voluten als omlijsting. In de nissen zitten plaquettes met de namen van de overledenen: aan onzen omvergetelijken vader Johannes Antonius Raymakers, lid der Prov. Staten 1821-1887, en de moeder. De bovenste smalle geleding heeft gebeeldhouwde festoenen tussen geprofileerde lijsten. Het dak heeft acroteria als decoratie, het hardstenen dak zelf is behakt als leien in maasdekking. Ook het kruis, dat op een kleine sokkel is geplaatst, is van decoratie voorzien. Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de katholieke grafcultuur in Zuid-Nederland en als herinnering aan een der leden van de maatschappleijke elite in de negentiende en vroege twintigste eeuw. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de voor een katholieke begraafplaats tamelijk uitzonderlijke stijl en de detaillering is tevens van belang als representatief voorbeeld van de ateliermatige produktie van sculptuur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van de beide naast elkaar gelegen complexen van de hervormde en katholieke begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514927
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafzerk uit 1887 voor het echtpaar J.A. Raymakers in Neo-Barokke stijl in Helmond

Poortgebouw, in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding POORTGEBOUW, in 1880 in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge. Omschrijving Het poortgebouw heeft..

Calvariegroep

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding CALVARIEGROEP, daterend uit ca. 1880 en gelegen op een begroeide hoge kunstmatige heuvel. De heuvel ligt aan het eind van het mid..

Hoge staande grafzerk voor het familiegraf Bogaers

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding Hoge staande GRAFZERK voor het familiegraf Bogaers uit de late negentiende eeuw. Het bevindt zich ter rechterzijde van het hoofdp..

Hoge staande grafzerk voor M.W. van Glabbeek

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding Hoge staande GRAFZERK voor M.W. van Glabbeek in Neo-Renaissance-stijl uit 1905, gelegen aan het hoofdpad ter linkerzijde. Omsch..

Grafzerk uit 1896 voor J. Raymakers in strenge Neo-Renaissance stijl

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding GRAFZERK uit 1896 voor J. Raymakers in strenge Neo-Renaissance stijl. Omschrijving Het grafmonument is opgetrokken in de vorm ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafzerk uit 1887 voor het echtpaar J.A. Raymakers in Neo-Barokke stijl in Helmond

Foto's (1)